Hilma och Willes "imperium" i Blankaholm står stadigt på sex ben

De har många ben att stå på, Wille och Hilma Momark som blivit ett med Blankaholm. "Det här är bara början. Det kommer att bli ännu bättre."

Wille och Hilma Momark hinner pusta lite efter deras intensivaste sommar i Blankaholm.

Wille och Hilma Momark hinner pusta lite efter deras intensivaste sommar i Blankaholm.

Foto: Christer Andersson

Blankaholm2024-08-17 05:00

Nyheten i korthet

  • Wille och Hilma Momark har blivit en central del av det lilla samhället Blankaholm, där de driver ett "imperium" bestående av gästgiveri, lanthandel, glasskafé, ställplatser, gästhamn och loppis.
  • Paret, som flyttade från Linköping, har tagit över "halva byn" och driver det i sitt familjeföretag med hjälp av ett 30-tal anställda. De har haft en bra sommar med en omsättning på runt tolv miljoner kronor.
  • Hilma och Wille har visioner om att utveckla Blankaholm till en attraktiv sommardestination och en levande ort där det är attraktivt att bo året runt. De planerar att utveckla sina lokaler och skapa en konferensanläggning för vinterhalvåret.

Det är fortfarande sommar, men det har glesnat med turister i den lilla kustpärlan vid Gåsfjärden. Några passar på att fika vid glasskaféet när solen tittar fram. Det finns en del husbilar kvar och lite båtfolk hänger på bryggorna.

– Det märks en tydlig nedgång nu. Svenskarna började jobba den här måndagen. Nu är det många tyskar, säger Hilma Momark över kopp frukostkaffe på gästgiveriet.

Hon och maken Wille har snart klarat av sin femte sommar här, i sitt lilla "imperium". Den första med gästgiveri, lanthandel, glasskafé, ställplatser, gästhamn och loppis.

undefined
Vid hamnen har Momarks 90 platser och 210 meter gästbrygga med plats för ett 50-tal båtar.

Det bor runt 160 personer året runt i det lilla samhället, tre kilometer från E22:an. Under sommaren blir de tusentals och de flesta dras till hamnen och nedre torget där man kan övernatta, handla, äta och fika.

Hilma och Wille letade efter en gård när de flyttade från Linköping. I stället blev de förtjusta i ett hus i Blankaholm, som haft fyra arbetarbostäder under sågverkets storhetstid. Willes föräldrar bor en liten bit bort. 

Här har de tagit över "halva byn" och driver det i sitt familjeföretag med hjälp av ett 30-tal anställda.

– Någon sa till mig att jag är Blankaholm. Det känns som en ära. Det är ju vårt jobb, hobby och livsstil. Vi har väldigt roligt och vill utveckla landsbygden, säger 32-åriga Hilma som i botten är en sommelier och måltidskreatör från Hallingeberg.

– Nej, jag kallas inte hertigen av Blankaholm eller så, jag känner folk och vill vara en i gänget, förklarar Wille, 40 år.

undefined
Lanthandel är åretrunt-öppen och bemannad under sommaren.

Det blev snabba ryck när köpet blev klart i våras och de fick nycklarna till gästgiveriet. En storbeställning direkt och de lyckades hitta pensionerade kocken Bosse Hemlin till restaurangköket.

– Vi har inte hunnit smälta det, vi har bara kört på och provar oss fram. Totalt har vi 40 bäddar och vi behöver fler. I "kyrkan" är det loppis nu, där ska vi bygga om till annex med rum. Vi har fått fler besökare och måste fortsätta utveckla för att inte halka efter, berättar Hilma och Wille.

I lanthandeln har de hjälp av Malin Svensson som är butiksansvarig.

– Det funkar bra och vi kan hålla ett fullsortiment med 2 300 artiklar, berättar Wille som tidigare drivit den under åren 2004 till 2011.

Det har varit en bra sommar med en omsättning på runt tolv miljoner kronor (första året var den 230 000 kronor). Mest lönsamma är de 59 grusade ställplatserna för husbilar vid strandkanten.

undefined
Wilma Momark och "Macken" Lindén serverar cava i "gästis".

När de flyttade hit 2019 fanns en ny detaljplan, med lättnad i strandskyddet, som öppnade upp för deras verksamhet vid hamnen. Nu väntar de på en ny för att kunna ta nästa steg och bygga ut vid "gästis". De vill göra lokalerna mer lättarbetade och skapa en konferensanläggning för vinterhalvåret.

– Allt behöver göras om. Huset är opraktiskt att jobba i, det saknas exempelvis en lastkaj, säger Wille.

De har visioner och energi. De vill att Blankaholm ska vara en destination på sommaren och en levande ort där det är attraktivt att bo i, dit det flyttar in barnfamiljer. De hoppas få se några hyreshus byggas här. I vintras vann de striden när förskolan skulle läggas ned.

– Det hade varit förödande. Det finns där som ett ständigt hot, säger Wille.

De vill utveckla försiktigt utan att förlora Blankaholms charm och tycker att politikerna börjat få upp ögonen för kommunens sydliga utpost mot Oskarshamn, på andra sidan Gåsfjärden.

De har sex ben att stå stadigt på, som stöttar varandra.

undefined
Erfarne kocken Bosse Hemlin serverar hjortronsås till varmrökta laxen. Han har haft fullt upp i sommar.
undefined
Wille Momark är tillbaka i butiken han startade upp för 20 år sedan.
undefined
I glasskaféet vid hamnen har det gått ut 3 000 räkmackor i år.
undefined
Sjömanskyrkan är loppis nu, men ska byggas om till annex till gästgiveriet.
Karta: Blankaholms Gästgiveri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!