– Det här är ett informellt och trevligt sätt att träffa andra arkeologer, säger Arwo Pajusi, arkeolog från Blekinge.
Det är fikapaus och han äter en semla samtidigt som han diskuterar med kollegorna Mikael Dahlin och Karl-Oskar Erlandsson. De har precis lyssnat på ett föredrag av Erika Rosengren från Lunds universitet, som berättat om djurens invandring i Sverige från istiden och framåt.
– Jag är nog lite nörd, men det här tycker jag är intressant, säger hon mer än en gång, innan hon till exempel berättar om hur fältharehannar trängde undan skogsharehannarna.
Eller om den europeiska visenten, som man tydligt kan se har ett nära släktskap med den amerikanska bisonoxen. Det tog dock tid innan forskningen kom på exakt hur de var besläktade. De har en gemensam anfader i stäppvisenten.
En annan kunskap som hon förmedlade var att det var för 8500 år sedan som Öresund växte fram. Dessförinnan var södra Sverige en nordlig förlängning av kontinenten.
Rätt som det är hörs en klocka klämta. Arrangören Mikael Dahlin markerar att 25 minuter gått, och att hon har fem minuter på sig att runda av sin föreläsning. Tidsschemat är strikt. Det är många, engagerade föreläsare som ska hinnas med.
Tur i oturen så har man drabbats av några sjukdomsfall bland föreläsarna. Det ger lite luft i programmet, och extratid. Det kan behövas – för det är en vetgirig och frågvis publik i salen.
Återbuden innebar att några deltagare fick rycka in som föreläsare. Karl-Oskar Erlandsson fick bland annat berätta om utgrävningen av Lenstads borg på Öland. Den har varit igenvuxen, och svår att hitta under lång tid. Nu har borgruinen kunnat friläggas och blivit synlig för besökare.