Drömhuset fick Wille och Hilma att vända hemåt

Hilma Momark, ursprungligen från Hallingeberg, vände tillbaka till hemtrakterna med maken Wille när de fann drömhuset i Blankaholm. Nu driver familjen både gästhamn och kafé på orten.

Hilma Momark växte upp i Hallingeberg men flyttade till Grythyttan efter studenten, och bodde sedan i Linköping. Nu bor hon och familjen i Blankaholm. På bilden Einar, Elna och Hilma med sex veckor gamla Ingrid i knät.

Hilma Momark växte upp i Hallingeberg men flyttade till Grythyttan efter studenten, och bodde sedan i Linköping. Nu bor hon och familjen i Blankaholm. På bilden Einar, Elna och Hilma med sex veckor gamla Ingrid i knät.

Foto: Caroline Petersson

Blankaholm2021-10-11 20:00

Ytterdörren öppnas till den stora, röda sekelskiftesvillan mitt i Blankaholm. Ut på verandan kliver Hilma Momark med familjens tre barn: Elna, Einar och Ingrid. Tvååriga Einar tar plats i dubbelvagnen tillsammans med lilla Ingrid, bara sex veckor gammal, medan storasyster Elna får traska bredvid. 

Vagnen baxas ned på grusgången och ut på bygatan – vi ska ta en liten promenad. 

– Wille jobbar med plastarbeten på en pråm borta i hamnen, och kan inte gå därifrån, så vi får gå dit, förklarar Hilma. 

undefined
Einar och Elna utanför huset som familjen Momark köpte när de flyttade till Blankaholm.

För några år sedan tog paret över gästhamnen och kaféet i Blankaholm, och har sedan dess köpt loss hela området. Mycket var eftersatt, och en stor del av jobbet under vintersäsongen handlar om att rusta upp och underhålla. Egenföretagare har alltid mycket att göra, och för Wille och Hilma flyter ofta jobb och fritid ihop. 

Men Hilma tycker inte att livet känns speciellt hektiskt – tvärtom. 

– Jag tycker det känns ganska harmoniskt. Vi jobbar lite jämt, men är också lediga lite jämt. Det gör att barnen kan vara hemma mycket med oss, de äldsta går 15-timmarsveckor på förskolan. 

För Hilma, som växte upp på en gård i Hallingeberg, ligger bostaden i Blankaholm riktigt centralt. Här finns allt de behöver bara några minuter bort: arbetsplats, matbutik och inte minst förskola.  

– Vi är jättetacksamma för att det finns en förskola här i Blankaholm. Och antalet barn har ju ökat drastiskt de senaste åren, vilket är jättekul. 

undefined
Det stora sekelskifteshuset ligger mitt i Blankaholm, inte ens hundra meter från lanthandeln och ett stenkast från gästhamnen.

Wille och Hilma träffades första gången på Nöjespumpen i Södra Vi för tio år sedan. Hon hade just tagit studenten, och Wille drev lanthandeln i Blankaholm. De blev snabbt ett par, och flyttade till Grythyttan där Hilma studerade till sommelier och måltidskreatör. Sedan gick flyttlasset till Linköping, där de egentligen hade tänkt stanna. De bodde på en gård utanför staden, hade köpt grisar och höns och drömde om att starta en verksamhet tillsammans. 

Men så dök huset i Blankaholm upp. En orörd sekelskiftesdröm med mängder av vackra inredningsdetaljer.  

– Det var huset vi föll för. Det är självklart ett stort plus att ha familj och vänner på nära håll, men det var faktiskt framför allt huset som gjorde att vi flyttade hit. Vi såg annonsen en onsdagskväll, och på fredagen var köpet klart. 

Hilma fortsätter; 

– Men visst, det ju lite som att flytta hem. Nu har vi Willes föräldrar som grannar, och min familj bor inte heller så långt bort. 

undefined
Familjen Momark driver Blankaholms gästhamn (arkivbild).

Wille, som växte upp i Sulegång utanför Oskarshamn, var redan ett känt namn i bygden efter sin tid som lanthandlare i Blankaholm. Både Wille och Hilma var inne på att testa vingarna som egenföretagare, så när de en tid efter husköpet fick veta att kaféet och gästhamnen var lediga för arrende slog de till direkt. 

– Vi brukar säga att vi har fyra barn. Företaget är vårt fjärde barn, något som vi bygger upp tillsammans och lägger ner vår själ i.

Några fritidsaktiviteter hinns sällan med. Fast, som Wille påpekar, de jobbar ju med sitt stora intresse. 

– Men har hänt att vi köpt en pizza, säger han och skrattar. 

Vad finns det för för- och nackdelar med att bo i Blankaholm? 

– Det är bara fördelar! Våra jobb finns här, förskola och affär, så vi måste inte åka någonstans. Däremot skulle vi gärna se att fler barnfamiljer bosatte sig här, säger Hilma. 

Hemvändarna

I en serie artiklar skildrar vi människor som vuxit upp i Västerviks kommun, flyttat härifrån men sedan valt att återvända. Hemvändarna, helt enkelt – som står för en stor andel av det totala antalet inflyttare till kommunen. 

Har du några tips på personer som vi borde träffa? Tipsa oss gärna! Mejla tipsa@vt.se eller ring 0490-666 20.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!