En djup grop stänger norrgående körfältet. Gamla dagvattentrumman i betong byts ut mot en ny i plast.
Vid kanten står 35-årige trebarnspappan André Forsberg från Aneby. Han är en av vägarbetarna som ska göra E22 säkrare.
– Jag är inte rädd. Jag känner mig trygg, men man måste alltid vara försiktig och ha respekt för riskerna, säger André i solskenet en bit söder om avfarten till Blankaholm.
En låg betongbarriär och markerad skyddszon på 40 centimeter skiljer honom från lastbilar på upp till 60 ton.
Där arbetsområdet börjar finns skyltar, stora däckbuffertar och en så kallad TMA-bil. Trafikljus släpper förbi ena riktningen i taget, i 30 kilometer i timmen.
– Många har bråttom och "ska till flygplatsen".Det händer att jag hytter med näven. Det är ofta lastbilar som kör för fort, säger André om säkerheten vid vägkanten.
Ett 20-tal vägarbetare, de flesta från närområdet, jobbar med det här projektet. För 259 miljoner kronor ska 16 kilometer av E22 bli 2+1-väg med mitträcke och viltstaket.
Det började med skogsavverkning vid sidan. Nu är det förarbete med breddning av vägbanan, till cirka 13 meter. Det sprängs och schaktas.
– Det är den mest riskfyllda delen. Det kan vara trångt och trafiken påverkas. Vid asfaltsläggningen är folk oftast uppe i maskinerna, säger projektchefen David Bergqvist på platskontoret vid gården Strömbo.
Säkerheten på arbetsplatsen är den viktigaste frågan. En skydds- och miljörond görs varannan vecka.
– Vi ska sätta upp kravallstaket för att markera schakten och lösa stenar som kan släppa ska tas bort, berättar arbetsledaren Elin Pettersson från morgonens runda.
Har det varit någon incident?
– Inte med trafiken. Vi hade en skogsmaskin som välte, men ingen blev skadad, svarar hon.
Varje år inträffar det ungefär 300 trafikolyckor med personskador vid vägarbeten. Enligt Trafikverkets färskaste undersökning har de ökat de senaste 20 åren (2003-2021) och i sex procent av olyckorna har vägarbetare dödats eller skadats.
– Vi pratar inte så mycket om det hemma. Min sambo brukar säga att jag ska vara försiktig. Så klart är försöker jag vara det, men ibland måste man påminna sig att man är på en arbetsplats, säger André Forsberg.
Har du varit inblandad i någon olycka?
– En gång kom det en polisjakt genom vårt vägarbete. Vi fick slänga oss åt sidan, berättar André om polissirénerna som räddade honom på vägen i Fåglum (Västra Götaland), berättar han.
Förra året genomförde Trafikverket en kampanj: "Alla vill komma hem från jobbet, även de som arbetar på våra vägar".
Den uppmanade trafikanterna att tagga ner och sänka hastigheten för att rädda liv.
Årets kampanj heter: "I sommar är vi i vägen".
– Generellt tycker jag att det blivit bättre och bättre. Folk är medvetna, har förståelse och tar hänsyn i samspelet med oss, säger David Bergqvist som jobbat över 20 år med väganläggningar.
2026 ska vägprojektet mellan Bälö och Gladhammar vara klart.
E22 räknas som en relativt lågtrafikerad väg med cirka 4 500 fordon per dag i genomsnitt under ett år.
Under sommarens fyra trafikintensivaste veckor (28-31) kommer arbetet på vägbanan att föra en paus. När det efter sommaren är klart att starta upp beläggningsarbetet är avsikten att minimera trafikstörningen.
– På en del ställen kan vi leda om trafiken vid sidan för att slippa stänga av vägen, berättar Elin Pettersson.
Avstängningar med flaggvakter och trafikljus vill man i möjligaste mån undvika.