Stenbrytningen i Flivik i norra Oskarshamns kommun har anor tillbaka till 1800-talet. I dag är två företag verksamma i stenbrottet.
Scandinavian Stone Naturstenskompaniet AB bryter blocksten som används till allt från bänkskivor till gravstenar. Det andra företaget, Nybro Grus, tar hand om spillmaterialet och gör bland annat grus av det. Just nu är båda bolagen i färd med att ta fram ansökningar om nya miljötillstånd för verksamheten.
Villkoren i förslagen till nya tillstånd har väckt känslor i de fritidshusområden som ligger kring havsviken Gåsefjärden. Där finns till exempel ett område som Äskestock på Västervikssidan av kommungränsen.
I ansökan talas det om en fördubblad produktion. Det kan innebära både fler lastbils- och sjötransporter, och längre arbetsdagar vid stenbrottet.
Under några decennier under den senare halvan av 1900-talet låg stenbrytningen nere. Då växte fritidshusområdet Adriansnäs fram på andra sidan Fliviken, ungefär en och en halv kilometer bort, med 150–200 fastigheter.
På 80-talet återupptogs stenbrytningen igen.
Stefan Lindholm som bor i närheten berättar att verksamheten framförallt märks genom ljudstörningar. Arbetet kan starta tidigt på morgonen och pågå fram till 20–22 på kvällen. Det som hörs är arbetsfordon, krossarbetet och arbetet vid kajen där det skeppas ut sten.
Två andra frågor som de boende väckt rör påverkan på vattnet. Gåsefjärden är känslig. Man oroar sig för hur vattenkvaliteten påverkas när transportbåtarna släpper ut ballastvatten när de kommer in i viken.
Den andra aspekten är vad som händer med vattentäkterna i omgivningen om stenbrottets förbrukning ökar kraftigt.
Anders Leidefalk, vd för SSN, säger att det finns flera skäl till den föreslagna utökningen.
– Dels går vårt nuvarande tillstånd ut om något år, dels behöver vi utöka de områden vi bryter i.
Att man dessutom vill utöka produktionen förklarar han med att efterfrågan på natursten är stark.
– Det är ett klimatvänligt alternativ till betong.
Han menar att omgivningen på grannskapet i praktiken inte behöver bli så stor.
– I ansökan tar vi i när det gäller gränserna för verksamheten. I praktiken behöver det inte bli så stor skillnad mot i dag.
Leidefalk tycker att de boende inte bara ska se till bullerpåverkan.
– Många av de som är kritiska är fritidshusägare. Vi bedriver en åretruntverksamhet som ger sysselsättning. Den bidrar till att vägarna i området hålls öppna året runt.