Skummande smaker i Solstadströms mässa

"Vi vill inte bli mycket större", sa Tomas Palmgren om årets Öl- och matmässa i Solstadström som lockade runt 600 personer.

Sofia Karlsson från Västervik gillade Rockbärsen på öl- och matmässan i Solstadström.

Sofia Karlsson från Västervik gillade Rockbärsen på öl- och matmässan i Solstadström.

Foto: Christer Andersson

Blankaholm2024-08-11 12:00

Solen bröt fram när den fjärde öl- och matmässan i gamla Folkets Park och besökarna strömmade till entrégrindarna. De kom för att smaka på närproducerat från de 13 utställarna.

Det närmaste var ölet från Glabo gårdsbryggeri, sylt och marmelad från LL Saker & Ting och grillat kött från Totebo gård.

Det kom i och för sig någon regnskur, men ansvarige Tomas Palmgren gick ändå och myste, till musiken från vissångaren Mats Molin.

– Det är så här vi vill ha det. Inte för stort, inga köer så folk kan smaka och mingla, sa han.

undefined
Mats Molin spelade Lasse Berghagen och mycket mera.

Det första besökarna stötte på var Måns Halldorf, från Kalmar, som byggt om sin gula SMV-husvagn från 1971 till en rullande restaurang där han serverade trerättersmeny.

Mittemot stod Daniel Johansson från Totebo gård vid grillen och vände nötskivor av fransyska. 

– Vi föder upp, slaktar, styckar och säljer i gårdsbutiken, berättade han medan doften attackerade aptiten i ekbacken.

Dansrotundan kantades av småproducenter som drog till sig de nyfikna med provglas i handen. Vilhem Nordanskog, Escapist Brewing i Linköping, hade en svart öl på 9,3 procent, Stout of Time.

– Jag föredrar en liten mängd med mycket smak, förklarade bryggare Nordankog.

undefined
Är man på Svensexa så är man, insåg Henrik Sensson från Karlebo.

Vid hans sida fanns hemmabryggarna från Glabo gårdsbryggeri med sin folköl och Blankaholms bryggöl.

– Här går det bra, men vi får se hur det blir med bryggeriet. Vi kör på sparlåga nu, berättade Magnus Öhman.

Nya från i år var mexikanska gatumaten El Encanto & Friends, från Oskarshamn, med sin speciella matvagn.

undefined
Daniel Johansson, Totebo gård, grillade närproducerad fransyska.
undefined
Lasse Wimmerström från Ankarsrum föredrog veteölen före den mörkare.
undefined
Jennifer Hall satsade på mexikansk burrito på långbakad högrev.
undefined
Linköpingsöl från Escapist Brewing.
undefined
Bracinos kalmaröl Moderna tider på fat.
undefined
Glabo gårdsbryggeris Magnus Öhman och Lasse Olsson med sina två sorter.
undefined
Dansken Peter Thomsen gillar mörk öl med styrka och mycket smak. Den här höll 10,2 procent.
undefined
Grillsåser från L&L.
undefined
Öl från ön. Burgsviks är ett av de större mikrobryggerierna.
undefined
El Paco bakom ratten var helnykter.
Karta: Solstadström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!