Trots råden om avslag – politiker sa ja till husbygge

Förslaget från tjänstemännen var ett avslag. En enig miljö- och byggnadsnämnd sade ändå ja till ett fritidshus utanför Blackstad.

Akko Karlsson (MP) säger att miljö- och byggnadsnämnden konsekvent varit positiv till att det byggs nytt på landsbygden.

Akko Karlsson (MP) säger att miljö- och byggnadsnämnden konsekvent varit positiv till att det byggs nytt på landsbygden.

Foto: Ulrik Alvarsson

Blackstad2020-12-16 22:00

Fritidshuset är tänkt att ligga i anslutning till en gård med höga kulturvärden. Kalmar läns museum som fått vara med och yttra sig har varit tveksam till husets placering, och skriver att den sammantagna bedömningen är att områdets kulturvärden påverkas negativt av ny bebyggelse. 

Även miljö- och byggnadsförvaltningen avrådde från ett positivt förhandsbesked.

Fastighetsägaren däremot menar att fritidshuset är ett sätt att undvika att betesmark som inte längre används blir skog. Med ett hus på platsen kommer gräs att slås, och marken hållas öppen. I en kommentar till länsmuseets yttrande skriver han att huset kommer att ligga nära skogsridå, och inte bli ett blickfång som stör den äldre bebyggelsen i byn.

– Huset kommer att anpassas till den byggnadstradition som finns på gården, skriver fastighetsägaren.

Trots invändningarna från olika tjänstemän ställde sig en enig nämnd positiv till byggprojektet. Nämndens förste vice ordförande Akko Karlsson (MP) säger att nämnden har en tydlig linje att uppmuntra byggnation på landsbygden.

– Vi har tidigare godkänt bygglov för att underlätta generationsskiften på landsbygden.

I det här fallet handlar det inte om generationsskifte utan ett fritidshus...

– Tittar man på var det uppstått nya byar i modern tid så är det fritidshusområden. En trend under flera decennier har varit att fritidshus så småningom blivit permanentboende, svarar Akko Karlsson.

Karta: Blackstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!