Striden om skyddad blomma fortsätter

För Sven-Erik Nilsson i Bjärka fortsätter följetongen med den fridlysta orkidén knärot och rätten till att avverka skog. Än så länge verkar ingen lösning vara i sikte.

Sven-Erik Nilsson (till höger) visar runt i sin skog, där knäroten satt stopp för skogsbruket. Grannen Michael Andersson är med som stöd. Matilda Broo och Lennart Weidinger är skogskonsulenter på Skogsstyrelsen, Martin Unell från länsstyrelsen och bakom Sven-Erik står Therese Nilsson, distriktschef på Skogsstyrelsen.

Sven-Erik Nilsson (till höger) visar runt i sin skog, där knäroten satt stopp för skogsbruket. Grannen Michael Andersson är med som stöd. Matilda Broo och Lennart Weidinger är skogskonsulenter på Skogsstyrelsen, Martin Unell från länsstyrelsen och bakom Sven-Erik står Therese Nilsson, distriktschef på Skogsstyrelsen.

Foto: Anna Persdotter

Blackstad2022-02-18 06:00

Efter stormen Malik har en del träd fallit ner på marken där Skogsstyrelsen beslutat om att marken ska skyddas. Det innebär att Sven-Erik inte heller kan röja bort de träd som fallit, eftersom han inte får gå in på marken med maskiner.

– Om träden ligger kvar är risken att det blir barkborre, som tar död på alla levande träd, säger han.

På onsdagen hade Sven-Erik Nilsson besök av representanter från både Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen Kalmar län, som ville få en bild av Sven-Eriks situation.

Therese Nilsson är distriktschef på Skogsstyrelsen och hon förklarar att när det gäller vindfällen så innebär det att en ny situation har uppstått och att det då finns möjlighet att ompröva beslutet.

– Knäroten är inte gynnad av att granarna ligger kvar, säger hon.

Bakgrunden till det hela är följande: Sven-Erik Nilsson ville avverka cirka tre hektar av sin gammelskog, något som sedan länge var anmält till skogsstyrelsen. Strax innan avverkningen skulle äga rum hittades knärot i området och Skogsstyrelsen satte stopp.

Just nu ligger ärendet hos länsstyrelsen, där Sven-Erik har bett om dispens från skyddet.

Samtidigt har han ytterligare fem ärenden hos Skogsstyrelsen i olika skeden.

– När jag inte fick avverka här skickade jag in en ansökan om att avverka i ett annat område, men då visade det sig att det fanns knärot där också, säger han.

Sven-Erik har jobbat efter planen att avverka fem hektar vart femte år. På så sätt har han hela tiden gammal skog kvar, och det är också där knäroten trivs.

Han förklarar att skötseln av fastigheten kostar omkring 100 000 kronor om året.

– Förra året hade jag en kostnad på 95 000 kronor och fick in 55 000 i virkesvärde. Och så har jag en försäkring. Där fick jag ut 54 kronor.

Samtidigt råder virkesbrist i landet och Sven-Eriks granne och skogsägarkollega Michael Andersson är orolig för att förbuden i längden blir kontraproduktiva.

– Vi ska rädda klimatet genom att ersätta stål och betong med trä. Men samtidigt blir vi förbjudna att avverka våra träd, säger han.

Ett alternativ skulle kunna vara att göra marken till naturreservat eller biotopskydd. Då får skogsägaren en ersättning från staten för marken. Men för Sven-Erik, som vill lämna över skogen till sina barn, är det inte ett alternativ, eftersom det skulle sätta stopp för skogsbruket i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!