Skolorna "spränger" sina lokaler

Från nedläggningshot till en skola med växtvärk. Nu har Blackstad skola fått en helt ny paviljong – vilket gjort att skolgården krympt.

Foto: Ilkka Ranta

Blackstad2016-09-13 19:10

– Är det ledigt här?

Kristina Jonsson gläntar på dörren till ett grupprum på skolans nedervåning. Det är det inte, här pågår modersmålsundervisning. Vi får i stället klämma in oss i ett mindre rum alldeles intill.

Kristina Jonsson är rektor på Himalajaskolan, Gunnebo skola och Blackstad skola. När hon eller annan personal som inte jobbar i Blackstad dagligen kommer hit får de ofta leta efter ett ledigt utrymme. Skolan har varit trångbodd under en längre tid – man skulle kunna säga att den lider av växtvärk.

– När skolan var nedläggningshotad för några år sedan fanns det 48 barn i skolan. Nu är det ungefär 75, plus 40 på förskolan. Vi spränger lokalerna, säger Kristina Jonsson.

Arbetet med att anpassa lokalerna efter antalet barn har inte gått lika fort. Egentligen skulle en ny förskolepaviljong stått klar redan i januari, men ett överklagat bygglov gjorde att det dröjde. Först nu, för en vecka sedan, stod paviljongen på plats.

– Inflyttningen kommer att ske vecka 43.

Paviljongen är placerad på skolans framsida – och tar upp delar av den del av skolgården där de större barnen brukar leka. Något som flera barn tycker är tråkigt, då baksidan mestadels upptas av de yngre barnen.

Men även det kommer att bli bättre, lovar Kristina Jonsson. En särskild förskolegård kommer att byggas, för att de äldre barnen ska få mer plats på baksidan. När de planerna blir verklighet är lite oklart, men troligtvis blir det inte förrän efter jul. Till dess får barnen nöja sig med de ytor som är kvar.

– På förmiddagsrasterna har vi rastaktiviteter, för att hjälpa dem och visa var de kan ta vägen.

Det är inte bara Blackstads skola som växer. Även på Himalajaskolan i Hjorted och på Gunnebo skola har antalet elever ökat.

– Under de senaste åren har prognoserna stämt dåligt. Ibland har prognosen sagt att det skulle födas fyra barn om året, och så har det fötts tio, säger Kristina Jonsson.

Till detta kommer att skolorna tagit emot många barn till asylsökande och nyanlända. I Hjorted motsvarar dessa elever ungefär 20 procent av det totala antalet elever.

– De flesta är arabisktalande, och vi har arabisktalande personal i skolan.

Även i Gunnebo finns många nyanlända eller asylsökande. I Blackstad däremot är dessa barn förhållandevis få, då det inte finns någon större flyktingmottagning på orten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om