En av dem som reagerat på sparförslaget är Stefan Andersson i Grönhult, som för tre år sedan flyttade dit från Vimmerby. I familjen finns sex barn, varav det minsta är 5 år.
– För någon månad sedan blev jag så glad, när jag kom till skolan, när jag såg att de bytte ut alla fönster. Och nu har vi fått veta att de funderar på att lägga ner skolan. Vad gör de med våra skattepengar? Det höjer förstås fastighetens värde, men vem vill köpa den, om skolan läggs ner?
Robin Sällberg, också från Grönhult, har bara barn i förskolan än så länge, men han intygar att det finns gott om småbarn i upptagningsområdet.
– Det fyller på hela tiden med nya barn som skolas in på förskolan.
Fredrik Andersson från Hallingeberg efterlyser mer information.
– Förra gången hade vi möte i bygdegården. Nu fick vi läsa om det i tidningen.
Stefan funderar på var gränsen för centralisering går, innan det blir absurt.
– Det blir inget hållbart liv att leva. Är det den kommun vi vill skapa? Är barnen bara en kostnad?
Eleonor Nilsson, Hallingeberg, vet att det är många som flyttat till Blackstad, utan att ha någon anknytning till orten. Hon undrar om de blir kvar, om skolan läggs ner.
Stefan säger att han förstår om man lägger ner en skola där det inte finns tillräckligt med barn, men så är det inte här.
En digital namninsamling startades på onsdagen, som protesterar mot förslaget att lägga ner skolor på landsbygden. Efter drygt ett dygn hade 116 personer skrivit under.