Här vilar 90 Blackstadbor – från järnåldern

När länsmuseet nu gör en ny inventering av kulturmiljöer i Västerviks kommun, kommer en del av de gamla att strykas och nya läggas till.

På Lunds kulle, även kallad Lunds backe, finns totalt 95 fornlämningar från yngre järnålder.

På Lunds kulle, även kallad Lunds backe, finns totalt 95 fornlämningar från yngre järnålder.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Blackstad2020-06-14 10:00

En av de miljöer som inventeringen omfattar är Blackstad. Att vi träffas vid kyrkan är inte en slump.

– Mycket i Blackstad utgår från den här byggnaden, säger antikvarie Magdalena Jonsson från länsmuseet, som jobbar med inventeringen.

När det gäller miljön runt kyrkan, vill hon lyfta fram det ovanligt stora grusgravsområdet. Sådana var vanliga förr, men många av dem försvann under 1960- och 70-talen, när gräsklipparna blev vanliga.

Nära kyrkan ligger Lunds kulle, även kallad Lunds backe. Här begravdes människor under yngre järnålder. Totalt i området finns 95 fornlämningar. Av dem är 24 stycken gravhögar, 66 runda stensättningar, ett par rektangulära stensättningar samt tre så kallade treuddar.

Inventeringen, som görs av Kalmar läns museum, är en uppföljning av det arbete som gjordes till kommunens kulturminnesvårdsprogram från 1986.

Magdalena Jonsson berättar att inventeringen har pågått i flera år. Blackstad är en av de sista socknarna som återstår att gå igenom.

– Västervik är en väldigt stor kommun, så vi har varit tvungna att dela upp det, säger hon.

Kulturmiljöprogrammet, som det nu kallas, finansieras av kommunen och länsstyrelsen. Samhällsbyggnadsenheten, miljö- och byggnadskontoret och kulturenheten tar fram programmet ihop. 

När Magdalena Jonsson inventerar de olika platserna, delar hon in dem i huvudområden och kärnområden. Ett huvudområde har ett sammanhang och hänger ihop, till exempel en kyrkby med jordbrukslandskap runt. Eller Västerviks stad.

– I dessa huvudområden definierar vi sedan kärnområden, där de kulturhistoriska värdena är extra tydliga.

En del av de miljöer som var med i det gamla programmet, kommer inte att finnas med i det nya. Det handlar bland annat om jordbruksbygder och byar. Sådant fanns det mycket av i programmet från 1986.

Det nya programmet kommer att innehålla mer av 1900-talshistoria. Som exempel nämner Magdalena Jonsson den fritidshusbebyggelse som växte fram under 60-talet och framåt. 

I vårt lokala exempel, Blackstad, handlar det bland annat om att lägga till brandstationen och sparbanksbyggnaden, som inte fanns med i det gamla programmet.

Men det finns också områden i centralorten Västervik som antikvarien vill lyfta fram. Ett sådant är Långrevsgatan.

– Det är ett så oerhört tidstypiskt och sammanhållet kärnområde, säger hon entusiastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!