Oro för eleverna när busslinjen tas bort

KLT:s busslinje som gått från Vimmerby, via Blackstad och till Västervik, tas bort från 21 augusti. Det har väckt oro för hur ungdomar i Blackstad med omnejd ska ta sig till Västerviks gymnasium.

När KLT ändrar tidtabellen 21 augusti kommer linje 34 inte längre gå hela vägen till Västervik. Vissa sträckor ersätts dock av linje 39, som också förändras. Ann Friberg, boende utanför Blackstad, berättar att kommunikationerna med Vimmerby är smidigare än med den egna centralorten. Invånare i ytterorterna kommer välja bort den egna kommunen, befarar hon.

När KLT ändrar tidtabellen 21 augusti kommer linje 34 inte längre gå hela vägen till Västervik. Vissa sträckor ersätts dock av linje 39, som också förändras. Ann Friberg, boende utanför Blackstad, berättar att kommunikationerna med Vimmerby är smidigare än med den egna centralorten. Invånare i ytterorterna kommer välja bort den egna kommunen, befarar hon.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Blackstad2023-08-17 06:00

Tidtabellskiftet 21 augusti berör många linjer, bland annat linje 34, som tidigare gått Västervik - Vimmerby via Almvik och Blackstad. Nu kommer den endast gå mellan Vimmerby och Blackstad. 

Det har väckt oro.

I sociala medier menar vissa att tonåringar och personer utan körkort drabbas, och oroas över att hemmet ska bli en "taxicentral". 

Ann Friberg såg inlägget, tog saken i egna händer, och ringde upp KLT. Hon bor i Grönhult, tre kilometer utanför Blackstad mot "Vimmerbyhållet".

– Eftersom jag har två barn som ska börja gymnasiet på måndag blev det lite chockartat när jag läste i gruppen, jag behövde ta reda på fakta, säger hon.

undefined
Ann Friberg frågar sig om tidtabellskiftet verkligen kommer bli en besparing för KLT, eftersom en busslinje verkar delas upp i två. Det är regionens kollektivtrafiknämnd som beslutat att KLT behöver spara pengar, vilket föranlett tidtabellskiftet.

Även om linje 34 kortas ner, så kommer den ersättas av att linje 39 kör morgonturen från Blackstad, via Hummelstad, Ankarsrum, och sedan till Västervik. Bussen går även omvänd sträcka vid 16-tiden, då med byte i Ankarsrum.

De nya busslinjerna innebär att Ann Fribergs barn får spendera mer tid på bussen varje dag, med ett byte i Blackstad på morgonen, och två bussbyten på hemvägen. Hon frågar sig om tidtabellskiftet verkligen kommer bli en besparing för KLT, eftersom en busslinje verkar delas upp i två. Det är regionens kollektivtrafiknämnd som beslutat att KLT behöver spara pengar, vilket föranlett tidtabellskiftet. 

– Det känns väl lite som det alltid gör: det är vi som bor på landet som drabbas hårdast trots att vi betalar lika mycket skatt som alla andra. 

Anns äldsta barn gick gymnasiet i Vimmerby. Dit finns fler kommunikationer än till den egna kommunens centralort. 

– Jag tror att kommunen förlorar på det i längden, att man väljer bort Västervik om man bor i ytterområdena. 

Ann, och flera med henne, har förvånats över att det inte gått ut information till berörda. Trots det berömmer hon KLT som nu sett till att hennes barn får åka buss hela vägen till Grönhult. Annars hade bussturen tagit slut i Blackstad, tre kilometer hemifrån.

undefined
Jörgen Jonsson, gymnasiechef Västerviks gymnasium, förklarar att gymnasiet aldrig delat ut tidtabellsinformation eller liknande till elever. Att kolla upp tider för kollektivtrafik får eleverna göra själva.

Enligt Jörgen Jonsson, gymnasiechef på Västerviks gymnasiet, har oron inte nått gymnasiet. Gymnasiet för inga diskussioner direkt med KLT, och har heller aldrig skickat ut tidtabellsinformation. 

– Vi administrerar och tillhandahåller busskort till elever som har rätt till det. Men det ska vara dockat så att det går att ta sig till gymnasiet från den ort man bor. Några bussar stannar här på Östersjövägen, några på resecentrum, och en del åker tåg, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!