Fastighetsägare: "Alla har flyttat vidare"

Åren efter flyktingkrisen fylldes tomma lägenheter på landsbygden med nyanlända. Men i många fall har de flyttat vidare.

Fastighetsbolaget Kärnans vd när han visade upp en av lägenheterna strax efter att bolaget tagit över bostäderna i Blackstad 2017.

Fastighetsbolaget Kärnans vd när han visade upp en av lägenheterna strax efter att bolaget tagit över bostäderna i Blackstad 2017.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Blackstad2020-12-04 08:00

Flyktingvågen

Våren 2017 tog Kärnan Fastigheter, med säte i Åtvidaberg, över lägenheterna på Lundskullevändan, Dackevändan och Solvändan i Blackstad. Omständigheterna var speciella. Några lägenheter var satta under tvångsförvaltning av kommunen, efter att en tidigare ägare gjort sig oanträffbar. Några lägenheter var i dåligt skick.

På en punkt fick dock den nya ägaren en god start. Bara några få lägenheter stod tomma, och det fanns till och med en liten lägenhetskö.

En orsak var den bostadsbrist som uppstod direkt efter flyktingkrisen. Kärnan Fastigheters vd Kenneth Axelsson uppskattar det till att 80 procent av hyresgästerna var nyanlända.

– I dag har de flyttat vidare. Varenda en, säger han.

Många av lägenheterna hyrdes av kommunen, som sade upp lägenheterna. De nyanlända har flyttat till större orter, som Ankarsrum, Västervik och utanför kommunen.

Han säger att det blev en tuff tid för bolaget när man tappade hyresgästerna, men att man i dag närmar sig fullt uthyrt igen. Under tiden har man arbetat med underhåll av lägenheterna, och en intensiv marknadsföring på sociala medier för att nå nya bostadssökande.

Kärnan Fastigheter i Blackstad är inte ensamt. Tidigare har vi berättat om hur fastighetsägare i Edsbruk ställts inför samma utmaning. Efter några år av hög beläggning har de nyanlända flyttat vidare. Att bo på en mindre ort innebär pendling till utbildning och i ett senare skede, jobb.

En trist utveckling, kan de tycka som hoppades på att de nyanlända skulle innebära en tillväxtchans för landsbygden.

Är det naturligt, eller kunde samhället göra mer för att de nyanlända skulle stanna på de mindre orterna?

– Jag förstår om de vill bo i större orter, samtidigt tycker jag att man kunde göra det enklare för dem som bor på mindre orter. Blackstad behöver bättre kollektivtrafik. Många av de nyanlända hade svårt att förstå hur beställningstrafiken fungerar. Motsvarigheten fungerar på ett enklare sätt i Östergötland, svarar Kenneth Axelsson.

Han berättar om hur hyresgäster fick lämna sina barn tidigt på morgonen i barnomsorgen när man skulle på SFI i Västervik, och hur det kunde bli flera timmar av väntan i Västervik efter undervisningen innan man kunde åka hem igen.

– Det gäller inte bara nyanlända. Våra svenska hyresgäster önskar sig också bättre kollektivtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!