Stefan Nord tar emot en fredagskväll mitten av september. Bygdegården sjuder av liv i alla rum där barn från årskurs tre till och med sex roterar mellan de olika aktiviteter som erbjuds. I den stora samlingssalen på nedervåningen har biljard- och pingisbord placerats och några andra ungdomar spelar badminton. Vid scenen håller ett klassiskt, manuellt, fotbollsspel på att sättas ihop.
På ovanvåningen är ett stort bord vigt åt skapande. Här sitter barn och målar och pysslar. En bit därifrån går några andra runt i en kvadrat, med VR-glasögon på näsan och spelar interaktiva spel. För den som föredrar klassiska brädspel finns sådana att låna i kafeterian.
Aktiviteten kan tyckas vardaglig för en del, men för barnen på landsbygden finns inte samma utbud som i stan, och därför blir det en stor grej att få hänga på "gården" och göra det som faller en in.
– Första gången barnen kom in här och undrade vad de skulle göra, och vi sa "ni får göra vad ni vill" blev de alldeles paffa, berättar Stefan Nord som är en av sju föräldrar som varit med och dragit igång aktiviteten.
De flesta är med den här kvällen, medan andra är hemma med småsyskon som inte har åldern inne – än.
– Jag har en son som går i tvåan och han är jättetaggad på att få börja gå här sen, om aktiviteten fortsätter, säger Stefan Nord.
Om den gör det hänger dels på framtida föräldrars engagemang, dels på möjligheten att få ekonomiskt stöd.
– Vi valde att göra det här som ett helt privat initiativ. Om vi hade valt att starta en föräldraförening hade det krävts en massa formella beslut, bildande av styrelse och liknande.
I dag drivs verksamheten genom Blackstad IF och med bidrag från Tjustbygdens Sparbanksstiftelse. Det har gjort det möjligt för föräldragruppen att köpa in saker till aktiviteterna. Men Stefan Nord hoppas också att kommunen i framtiden kan gå in och ge någon form av verksamhetsbidrag för att initiativet ska kunna fortleva.
– Vi skulle vara tacksamma om vi åtminstone kunde få ett bidrag till att hyra lokalen.
Till den tillfälliga fritidsgården välkomnar de sju engagerade föräldrarna egentligen alla barn i de åldrar de vänder sig till. Men det har förstås fallit sig naturligt att det främst är barn med koppling till Blackstad som kommer dit.
– Vi har 37 barn i årskurserna tre till sex på Blackstad skola och 28 av dem är här i kväll, säger Stefan Nord och blickar ut över de barn som nu har valt att fredagsmysa med jämnåriga i stället för hemma med familjen.