Gården Haghult ligger i Hultserum i västra delen av Västerviks kommun, nära gränsen till Vimmerby. De första djuren man möter, när man kommer fram till gården, är en liten flock av den gamla lantrasen helsingefår, som traskar fram till stängslet för att hälsa.
Mattias Åkesson har ett starkt intresse för djur. Under många år jobbade han på Gamlebygymnasiet och senare bland annat på Nordens Ark utanför Lysekil, men han kommer från början från Vimmerby. Numera är han snickare sedan flera år tillbaka. Djuren sköter han på sin fritid.
Vi pratar medan vi går runt och tittar på alla gårdens invånare. I skogskanten finns några linderödssvin, även det en gammal lantras.
– Jag vill vara med och bevara de gamla raserna. Det är ett kulturarv, säger Mattias, och häller upp lite foder åt grisarna.
Sedan är det dags att släppa ut hönsen. Så snart dörren öppnas, spatserar de ut i friheten och sprider sig i olika riktningar på gården. I ett av uthusen finns en liten gårdsbutik, där kunderna kan handla ägg på egen hand, även om ingen är hemma.
– Det är rogivande med höns. Jag skulle inte kunna vara utan dem, även om man är trött på dem ibland, när de är i trädgårdsland och så, säger Mattias.
Det senaste året har Mattias och Emma satsat mer på odlingen än tidigare. På gården finns numera två stora växthus; ett i glas och ett i plast, där grönsakerna frodas. Nässelvatten och gräsklipp bidrar med näring. Konstgödning och bekämpningsmedel är bannlysta i odlingen.
Emma och Mattias odlar i första hand för det egna hushållets behov, och då handlar det mycket om att de vill veta vad de får.
– Man vet hela kedjan, från frö till planta, och barnen är också med i det hela, säger Emma.
Det är inte så att de bara måste äta egenodlat och kött från egna djur, men hon tycker att det är roligt om det enda de har använt "utifrån" vid en middag är en burk crème fraiche.
Odlingen är Emmas specialområde, eftersom hon till vardags jobbar på Blomsterlandet i Västervik. Nästan alla plantor hemma har hon sått själv.
Utomhus odlar Emma och Mattias i upphöjda bäddar i form av odlingslådor. Koppartejp runtom håller undan sniglarna.
Det som familjemedlemmarna inte äter upp själva, säljer de. Men eftersom det varierar hur mycket de har hemma, får man kolla med dem innan, om det finns, innan man åker dit. Ägg är det enda som de alltid har.