Efter domen: Knärotsfallet ska avgöras av länsstyrelsen

Avverkning eller inte? Skogsägaren Sven-Erik Nilsson i Bjärka – som nekats att avverka en del av sin skog på grund av den fridlysta växten knärot – sätter nu sitt hopp till länsstyrelsen.

Skogen ger viktiga intäkter för Sven-Erik och Siv Nilsson i Bjärka. Nästan 50 hektar av deras skog utgörs av gammal skog och 15 hektar gammal skog sparas helt som naturskyddsskog.

Skogen ger viktiga intäkter för Sven-Erik och Siv Nilsson i Bjärka. Nästan 50 hektar av deras skog utgörs av gammal skog och 15 hektar gammal skog sparas helt som naturskyddsskog.

Foto: Lotta Gometz/Arkiv

Blackstad2021-05-31 16:30

Det var i höstas som Skogsstyrelsen satte stopp för avverkningen då det kommit till myndighetens kännedom att knärot, en orkidé, påträffats i en del av det område där avverkningen skulle ske.

Sven-Erik Nilsson menar att knäroten inte är ovanlig i omgivningarna, utan tvärtom ganska vanlig, och överklagade Skogsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Nu har domstolens beslut i målet kommit.

Och de säger varken bu eller bä. De konstaterar bara att skogsägaren har möjlighet att ansöka om dispens för den planerade avverkningen hos länsstyrelsen, enligt artskyddsförordningen. Och tydliggör följande: Förbudet att utföra avverkning, röjning, markberedning och återbeskogning inom det aktuella området ligger kvar om inte ärendet tas vidare till länsstyrelsen och om länsstyrelsen inte medger dispens.

undefined
Knäroten växer främst i äldre barrskog, från fuktig, mossig granskog till torr tallskog på åssluttningar. Den är känslig för snabba förändringar av ljus- och vindförhållanden eller uttorkning. (Källa: Artdatabanken)

Nilsson berättar att en ansökan om dispens nu är inlämnad, och han kommenterar mark- och miljödomstolens beslut så här:

– Man kan nog säga att jag fick delvis rätt.

Han syftar bland annat på att en inventering som Skogsstyrelsen nyligen genomförde just visade på starka lokala förekomster av knärot i området. Han menar såldes att detta torde göra den mindre skyddsvärd.

Men Skogsstyrelsen drar motsatt slutsats – av samma inventering. Myndighetens bedömning är nämligen att det är viktigt att bevara starka lokala förekomster eftersom knäroten har störst chans att överleva där.

Fortsättning följer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!