Tioåriga Gabriel Nordström Palic från Blackstad har levt med sin diabetes typ 1-diagnos i ungefär ett år. Under dramatiska omständigheter upptäckte man att han insjuknat i den kroniska sjukdomen, och Gabriel fick vårdas på Västerviks sjukhus intensivvårdsavdelning innan han blev inlagd på barnavdelningen.
Efter en tuff start lugnade det dock ner sig för Gabriel, och han fick komma hem till vardagen igen.
Men Gabriels tillvaro är oåterkalleligt förändrad – han måste ha koll på sina blodsockernivåer, och han måste få i sig insulin genom en pump han har på magen. Fysisk aktivitet och mat påverkar blodsockret, och i sin tur insulindoserna.
Vill det sig riktigt illa kan ett alldeles för lågt blodsocker resultera i livshotande koma, och ett för högt blodsocker kan ge allvarliga följdsjukdomar på sikt. Det är mycket att hålla koll på, även för en vuxen person. Ännu svårare är det för ett barn.
När Gabriel kom tillbaka till skolan fick han en särskild resurs, en undersköterska som hade koll på Gabriels sjukdom och som hjälpte honom att dosera insulinet rätt. Nu är den här resursen successivt på väg bort, och ansvaret för Gabriels behandling när han befinner sig i skolan ska i stället läggas över på lärarna. En lösning som upprör och oroar Gabriels föräldrar, Emir Palic och Josefin Nordström Palic.
– Sjukvården har varit på skolan och informerat lärarna. Det har fungerat jättebra med extraresursen, men de dagar personen inte är på plats kan man få upp till tre samtal om dagen från skolpersonalen med frågor, säger Gabriels pappa Emir och fortsätter:
– Att lägga det medicinska ansvaret på lärarna är direkt oansvarigt. De är lärare, inte sjukvårdspersonal.
– Man känner en rädsla för att det inte ska finnas tillräckligt med tid för att skolpersonalen ska kunna ha koll på honom. Att hans behandling ska bli sämre, och att det här ska ge konsekvenser för Gabriel när han blir äldre.
Enligt 1177 behöver barn olika mycket hjälp i sin diabetesbehandling. Följande går att läsa på 1177.se:
"Det måste alltid finnas en vuxen som kan kontrollera barnets blodsockervärde och ge insulin /.../. Närstående och förskolepersonal behöver veta att ditt barn har diabetes och hur barnet reagerar när hen har lågt och högt blodsockervärde. De ska också veta vad de ska göra och vem de ska kontakta om de behöver hjälp."
Fortsättningsvis beskriver 1177 att barn i skolåldern ofta kan kontrollera blodsockret och ta insulin själva, men att de kan behöva hjälp med att "tolka värdet och veta hur mycket insulin de ska ta. De behöver också bli påminda om när de ska ta insulin och att mäta blodsockervärdet".
Vidare beskriver Skolverket på sin hemsida att tillsynsansvaret för ett barn ligger på skolan när barnet vistas där. Det är rektorn på skolan som bestämmer hur skolans resurser ska fördelas, och hur barnet ska få sina behov tillgodosedda.
Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef på kommunen, säger att förändringen på Blackstad skola kommer till följd av en avslutad föräldraledighet inom personalstyrkan. Han uppger att en extra förstärkning kommer att finnas kvar i Gabriels klass.
"Jag vet inte i detalj hur skolan i detta fall fördelar uppgifterna, men det kommer vara två pedagoger i klassen i stället för en pedagog och en assistent", skriver Bengtsson i ett mejl.
Hur ser man till att barn med diabetes får rätt vård när de är i skolan?
"Egenvård är en åtgärd som behandlande sjukvårdspersonal har bedömt att en elev kan utföra själv, eller i skolan med hjälp av skolpersonal. Det är den behandlande kliniken som gör bedömningen angående elevens egenvårdsplan. Om skolan behöver mer kunskap med anledning av planen, så bidrar den behandlande kliniken. Skolan gör sedan olika typer av anpassningar, beroende på barnets ålder och hur egenvårdsplanen ser ut", svarar Bengtsson.
Emir och Josefin har en annan bild av sjukvårdens bedömning i det här fallet. De känner en oro inför framtiden, och har kontaktat Västerviks kommun i ärendet.
I en skrivelse har de framfört ett krav på att det ska finnas en ansvarig huvudman för Gabriel på skolan, och två personer som kan ersätta denne vid behov. De menar att informationen som de fått från sjukvården klargjort att barn under 12 år inte kan ansvara för sin diabetesbehandling själva.
– Gabriel ska få vara ett barn, säger Emir.