Det har ramats in konst i Blackstad i många decennier. Redan på 1960-talet startade Gerd och Börje Gunnarsson en snickeriverkstad i Blackstad, som sedermera utvecklades till en ramverkstad, och 2004 tog Mia Pihl över verksamheten.
I dag kommer kunder från när och fjärran till lilla Blackstad för att få sina konstverk inramade. Och det är långt ifrån bara tavlor som man vill kunna hänga upp på väggen. Många saker med affektionsvärde, som annars bara legat och skräpat hemma i byrålådan, tas med till verkstaden.
– Det kan ju vara en kär gammal spets, eller ett gammalt verktyg, säger Mia Pihl, som minns när en kund ville ha en träbit, som hittats vid en arkeologisk utgrävning, inramad.
– En tobakspipa var bland de första objekt jag fick rama in, berättar Annika Kaspersson Nilsson.
De båda hantverkarna har tidigare utmärkt sig genom att delta i SM i inramning, och inkasserat både första- och andraplatser. Nu har de även tagit ett gesällprov – något som bara 21 inramare i landet lyckats med hittills.
– Frisörer har tagit gesällprover i alla tider, men inom tavelinramningsyrket har det inte funnits i så himla många år, berättar Mia Pihl.
Gesällprovet består av både teoretiska och praktiska delar. För att över huvud taget få genomföra de praktiska uppgifterna måste kandidaterna klara det teoretiska provet, som bestod av en mängd frågor om bland annat metoder, tekniker, historia och arbetsmiljö.
Mia och Annika klarade det teoretiska testet, och fick därmed ta sig an fyra tuffa utmaningar. De skulle bland annat göra en så kallad "svävande inramning" (där konstverket stöttas upp så att det ser ut som att det svävar i luften bakom glaset) och en enkel objektsinramning.
Annika valde att rama in en gammal sax, medan Mia ramade in sin mammas gamla kakmått.
Några av utmaningarna gjordes på plats – vilket var tufft i sig.
– Det var fruktansvärt jobbigt och nervöst. Man ifrågasätter sig själv när någon står och tittar på en.
Men varken Annika eller Mia hade behövt oroa sig. Båda klarade gesällproven med glans – och kammade hem höga poäng från granskarna, 597 respektive 594 av 635 möjliga. För att ta provet var de tvungna att ha minst 74 procent av totalpoängen. Annika och Mia låg på över 90 procent.
– Det kändes bra efteråt, säger Annika.
Vad är det roligaste med ert yrke?
– Att man får hjälpa människor att hitta det som känns rätt för just dem, tycker Annika.
– Det är så varierande, och man får se så mycket vackra saker, broderier och konst, säger Mia.