Markku Laukka är ordförande för Gamleby Folkpark. Han säger att de tidigare haft ett muntligt avtal om att få ta in 200 personer i Skyttepaviljongen, men nu är det max 150 som gäller.
För att få ta in fler besökare igen, måste de bland annat se över utrymningsvägarna och ha en brandklassad målarfärg.
– Det skulle bli dyrt för oss, så då har vi valt att avvakta. Det är sällan som vi har haft evenemang som det har varit fler än 150 personer på, säger han.
Ett undantag var föreläsningen med Eva Berglund Thörnblom. I början på förra året lockade hon 200 personer till Skyttepaviljongen med sin föreläsning "100 år av båtliv".
Kanske kan den nya digitala anläggningen, som vi nyligen berättade om, göra att det framöver kan uppstå ett behov av att kunna ta in fler personer, men Markku Laukka säger att de får ta beslut om det då i så fall.
Men Blackstad bygdegård vill kunna ta in fler besökare än 150. Det tidigare tillståndet var på 725. Bygdegårdsföreningens ordförande Lennart Larsson säger att de är frustrerade över läget.
Danskvällen den 4 maj med Sandins har fått ställas in, efter beskedet om det nya maxantalet vad gäller besökare.
– Jag har avbokat dem, säger Lennart Larsson.
Rockabillyfesten den 25 maj vet han inte än hur det blir med, men tanken är att de ska försöka vara utomhus då. Då kan det fungera.
Att ha danskvällar inomhus med bara 150 personer är inte aktuellt.
– 150 personer betalar inte orkestern en gång, säger han.
Evenemanget Blackstad Rock blev lyckat och kunde genomföras, tack vare bidrag från Sensus, Leader Kustlandet och Tjustbygdens Sparbank, men den nya gränsen över antal besökare var ändå ett smolk i glädjebägaren. Lennart Larsson bedömer att de hade kunnat sälja betydligt fler biljetter än vad de nu kunde göra.
Anette Danielsson från bygdegårdsföreningen förtydligar att de fortfarande inte har fått räddningstjänstens beslut, utan det var i polistillståndet som gränsen med 150 personer fanns.
Hon säger också att de inte hade förstått innan att de behövde ändra något i lokalerna inför det här evenemanget för att få behålla sin gamla gräns om antal besökare. Ingen tidsfrist har funnits.
Föreningen ansökte om polistillstånd redan i december eller januari, men beslutet dröjde, så de hörde av sig och frågade efter det.
När polisens beslut sedan kom, återstod endast sex arbetsdagar innan evenemanget Blackstad Rock skulle äga rum, så de hann inte göra något för att förändra läget.
Polistillståndet gavs efter att räddningstjänsten hade besökt Blackstad och gjort en ny inspektion, ett protokoll som föreningen nu alltså väntar på.
Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef på Västerviks kommun. Han säger att det framför allt är två saker som bygdegården måste uppfylla, för att få ta in fler besökare.
– De behöver ha ett utrymningslarm av en viss kvalitet som kontrolleras kontinuerligt, men i första hand handlar det om ytskiktet på väggarna.
Han tillägger att det här är något som räddningstjänsten har påpekat även tidigare, men som inte har åtgärdats än.
– Det har varit för mycket bränder i samlingslokaler där branden har fått en stor omfattning på grund av ytskiktet på väggarna, eftersom det brinner bra och ger mycket rökutveckling.
Det som bygdegårdsföreningen behöver göra är att anlita en brandkonsult, som tittar på vad som kan göras i lokalerna och som kan påvisa att det genomförs på rätt sätt.