Blackstad kyrka är återinvigd

När Blackstad kyrka återinvigdes första advent var intresset stort, inte minst eftersom biskopen Martin Modéus var på besök.

Blackstad 1 december 2019 17:00

Efter ett omfattade angrepp av hussvamp på sakristian behövde den totalrenoveras. Kyrkan har också fått både en inre och en yttre uppfräschning. Men den stora nymodigheten, som lockade många kyrkobesökare att titta in i sakristian under adventsmässan, var den nya toaletten.

– Jag tror alla har hittat på en anledning att titta in där, skrattar Annika Deltin.

Hon är fastighetsansvarig för Södra Tjusts pastorat och den som har lett renoveringsarbetet, tillsammans med länsstyrelsen, Kalmar läns museum och Blackstads församlingsråd.

– Jag känner en befriande lättnad och glädje över att det faktiskt är färdigt. Och i tid som vi hade planerat, säger hon.

– Det roligaste med det här arbetet har varit att så många varit engagerade. Alla här värnar verkligen om sin kyrka. Och det är roligt att vi har kunnat tillmötesgå de önskemål som funnits, om till exempel en toalett och ett pentry i sakristian.

Längst ner i kyrksalen har några bänkar tagits bort, för att göra plast för en fikahörna. Och halva kyrkan har målats om invändigt. Den nedre halvan. En guldfärgad linje bryter av mot den övre, icke ommålade delen.

All el är bytt och kyrkklockorna sköts nu med en app i telefonen.

Eftersom hussvampen även hade angripit textilierna, som mässhakar, kalkkläden, altardukar och kollekthåvar i sakristian sökte Annika pengar för att få dem restaurerade.

– De är en del av vårt kulturhistoria, något som jag värnar mycket om, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa