– Är ni redo? Klara, färdiga, gå! säger Karin Holmgren och startar därmed årets tårtbakartävling i Blackstad.
Barnen tävlar ensamma, i par eller i större lag och de har en halvtimma på sig att bygga ihop sina tårtor.
– Tårtbottnar och grädde får de här, allt annat tar de med sig hemifrån, säger Anna Hertzog, en av arrangörerna.
I år är det nio lag som tävlar i kategorierna bästa utseende och bästa smak. Och även om smaken på fyllningen varierar är det ändå utseendet på tårtorna som barnen går mest in för. Sigrid Holmgren och Linn Lindersson bakar en uggletårta med ett täcke av blå och rosa marsipan. Men när de ska lägga på den utkavlade marsipanen blir det klurigt.
– Ska vi lyfta i marsipanen bara? Eller ska vi lyfta med plasten och ta bort den sen? funderar de.
Till slut får de hjälp av fritidspedagogen Mathias Petersson och beslutet landar i att lyfta med plast och allt.
Bredvid uggletårtan bakas en frosttårta. Maja Hertzog och Märta Holmgren säger att de har marsankräm och jordgubbssylt i eftersom de tycker om de smakerna. Det har även smugit sig in ett sporttema i vissa av tårtorna och på ett bord har bröderna Oskar och Alvar Hertzog bakat en fotbollstårta med grön kokos som gräs.
– Vi kom bara på det, säger Oskar.
När halvtimmen har gått ställs tårtorna upp på ett bord och alla tårtkreatörer får lämna matsalen. Nu ska nämligen juryn smaka. Vilken tårta som är snyggast avgörs genom allmän röstning.
När alla tårtorna är smakade på och alla röster räknade är det Majas och Märtas Frosttårta som tar hem bästa utseende. Vinsten i bästa smak går till Elsy Lindersson och hennes Bamsetårta.