– Jag föddes en stormig vinterdag i februari 1937. Samma år på hösten konserverade mamma bären, enligt den gamla metoden i glasburk, under vakuum med en gummilist runt öppningen. De är inlagda i sockerlag.
Vi träffas i huset i Björnsholm. På spisen kokas det saft men konserverar gör hon inte längre. Konserveringsmaskinen får inte plats under fläkten. Förr var det vedspis som gällde. Då hade hon djur och odlade mängder med grönt, nu är det mest blommor i trädgården.
Bredvid burken från 1937 står det en annan med konserverade päron från 1993. Den har Gitte själv konserverat, hon lade in päronen till sin son. Men den blev heller aldrig uppäten.
Nu får båda burkarna vara stängda. Två generationer smakminnen finns kvar, på burk. De har hängt med i många flyttar, välbevarade och välbevandrade bär med andra ord. De har tappat färgen men håller formen väl, sockerlaget har gulnat.
– Jag är intresserad av det gamla, historia har jag alltid gillat. Och nu blir man ju nostalgisk ju äldre man blir. Men mest är jag nyfiken. Hur länge håller den här, kan man äta bären? Jag tänker inte göra det, men nyfiken blir man ju. Det kan ju vara upplysande, i tider när folk samlar på sig mat.
Skulle man kunna äta bären?
Allt beror på hur väl konserveringen gjordes den där höstdagen för 82 år sedan. Det berättar Åsa Rosengren, som är mikrobiolog på Livsmedelsverket. Hon säger att metoden kallas "hermetisk inkokning", eller "hemkonservering".
– Om allt hettades upp under vakuum till över 121 grader så bör det ha gått bra. Det är det som krävs för att knäcka alla bakteriesporer som skulle kunna vara ett problem.
– Det viktiga är att ingen luft kommit in efter, och det verkar det inte ha gjort om de varken möglat eller helt lösts upp. Gummiringen är den svaga punkten. Om allt det har fungerat, ja då har det inte "hänt" någonting i burken.
Det skulle i så fall nog kunna gå att äta bären. Men...
– Under vissa omständigheter kan Botulinum-gift bildas. Det är det farligaste gift vi har i naturen och ungefär en person om året drabbas av det i Sverige. Men det är inte troligt, på grund av att bären är sura, Botulinum gillar inte när det är för surt. En del varianter gör att maten förstörs, den bryts ner. De som inte syns brukar vara i "sjömat", inte i bär.
– Jag skulle nog tveka själv men jag tror faktiskt inte det skulle vara ett problem att äta bären.