Förmedlingssajt matchar bönder med betesmarker

Djurägare oroas för att betet inte ska räcka till i torkan. Samtidigt finns det markägare som gärna skulle få sina marker betade. Detta har Länsstyrelsen tagit fasta på och helt enkelt startat en betesförmedling.

Ylva Engström har sin gård i närheten av Björnsholm, i norra kommundelen.

Ylva Engström har sin gård i närheten av Björnsholm, i norra kommundelen.

Foto: Privat

Björnsholm2023-06-30 06:00

Två av dem som tagit tillfället i akt och satt upp sig på Länsstyrelsens lista är djurägaren Ylva Engström, strax utanför Björnsholm, och markägaren Peter Hartlow i skärgården utanför Loftahammar.

Ylva Engström som har får – i år nio tackor med 19 lamm – har hittills varit i kontakt med några sommarstugeägare i närheten men kontakterna har ännu inte lett till något utbyte.

– Ofta finns inte stängsel och att få ner stängselstolpar i den torra marken är ett jättejobb, konstaterar hon.

Hon beskriver att torkan är ett stort problem ur två aspekter, dels då man riskerar att inte kunna samla tillräckligt med foder till vintern, dels att sommarbetet inte räcker till.

– Det är bekymmersamt, absolut, men jag har planerat för tidigare slakt än vanligt i år och därför är jag trots allt inte jätteorolig, inte för egen del.

undefined
Ylva Engström har sin gård i närheten av Björnsholm, i norra kommundelen.

Peter Hartlow och hans familj, som har mark i skärgården utanför Loftahammar, skulle gärna ha får eller getter, som kan beta ner sly och dylikt, på sina marker.

– Det krävs dock att man har tillgång till en pråm för att få ut djuren till ön, och det är inget vi själva kan hjälpa till med, säger han.

Hittills har det inte blivit någon match då de djurägare som kontaktat honom haft nötboskap.

Karl Nordström, enhetschef vid lantbruksenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län hoppas att fler ska få upp ögonen för förmedlingen. För ju fler som lägger upp sina önskemål och kontaktuppgifter på sajten, desto enklare blir det att få till matchningar.

– Man har ju olika förutsättningar och behov, konstaterar han.

Djur- och markägare måste själva hålla koll på listan och kontakta varandra. Just den biten, det vill säga själva matchningen, är inget som Länsstyrelsen har möjlighet att vara behjälplig med.

– Tanken från vår sida är att på det här sättet underlätta för markägare och djurägare att hitta varandra.

Betesförmedlingen initierades den torra sommaren 2018 och initiativet hade en direkt koppling till värmen och torkan, förklarar Karl Nordström.

– Det existerar ju också ett problem med att det inte alltid finns mest tillgång på bete just där djuren finns och vice versa. Vi ville som sagt göra något för att underlätta för mark- och djurägare att ta hjälp av varandra.

Betesförmedlingen hittar du på Länsstyrelsen Kalmar läns hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!