Den tjockskaliga målarmusslan är rödlistad och mycket sällsynt.
– Den är en av Europas mest hotade arter och är klassad som starkt hotad nationellt och globalt, säger Markus Nord på Naturum.
Trots sin sällsynta förekomst har musslan observerats i Loftaån i trakterna kring Björnsholm.
Därför har Västerviks kommun sökt pengar från länsstyrelsen för att genomföra åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden i ån. Det går nämligen att söka speciella medel för åtgärdsprogram som syftar till att skydda hotade arter.
På måndagen kom beskedet att kommunen har fått 170 000 kronor för åtgärder i ån.
– Det som är speciellt med alla stormusslor är att de, i det första stadiet i livet som larv, sätter sig på fiskars gälar. Det gör att beståndet kan förflytta sig i vattendrag tack vare fiskarnas förflyttning, säger Markus Nord.
Larverna parasiterar alltså på fiskar och om fisken försvinner hotas musslornas fortplantning. Därför är det viktigt att gynna fisken i ån.
Pengarna är tänkta att användas till åtgärder som gynnar fiskens vandring i ån.
– Vi får se vad pengarna räcker till, fria vandringsvägar är primära arbetsområden, säger Naturums Markus Nord, ansvarig för åtgärdssatsningen som ska genomföras i samarbete med kommun, markägare och länsstyrelse.
Musslan har hittats norr om Björnsholm och uppströms, dessutom förekommer den längre upp i vattensystemet, där Loftaån har bytt namn till Överumsån. Området nedströms Björnsholm har ännu inte inventerats.