De jobbar för ökad rörlighet

Funktionsnedsättning och bilkörning, går det ihop? VT besökte bilstödsenheten på Försäkringskassan när en av deras kunder berättade om sin process från idé till anpassad bil.

Dennis Johansson är en av dem som beviljades bilstöd under 2014. Här besöker han Föräkringskassan för att berätta om sin process.

Dennis Johansson är en av dem som beviljades bilstöd under 2014. Här besöker han Föräkringskassan för att berätta om sin process.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Bilstöd2015-04-01 04:00

Sedan 2006 har Försäkringskassan sin verksamhet för bilstöd koncentrerad på ett och samma ställe - i Västervik. Där jobbar 32 personer med att utreda och fatta beslut kring bilstöd. Bilstöd är till för funktionsnedsatta som vill köpa eller anpassa en bil efter speciella behov. För att få bilstöd ska man ingå i en av fem bidragsgrupper. Personen ska även ha stora svårigheter att förflytta sig eller åka kollektivt. Svårigheterna ska också finnas kvar i minst 9 år och man måste vara försäkrad i Sverige.

Under 2014 inkom 3867 ansökningar om bilstöd. Bakom en av dessa ansökningar stod Dennis Johansson. När VT besöker enheten för bilstöd är han där för att berätta om sin väg fram till att ha en bil som är anpassade efter hans behov. Dennis Johansson fick diagnosen MS för åtta år sedan. Han berättar först om sjukdomen utifrån egna erfarenheter och pratar om några slutsatser dessa lett fram till. Både kring effekter av olika behandlingar och kring vikten av planering, vila och träning.

– Jag har bestämt mig för att MS:en inte ska bestämma, säger Dennis Johansson.

Därför beskriver han sina hjälpmedel, så som rullstol och kryckor, som viktiga.

– Men bilen är viktigast.

När Dennis Johansson började planera för att ordna en bil som motsvarade hans behov hade han redan en anpassad bil. Den hade han köpt begagnat, vilket innebar att den visserligen var anpassad, men inte efter hans behov. Han sammanställde därför en lista på vilka krav en bil behövde uppfylla för att möta hans behov. På den listan fanns bland annat backkamera, fyrhjulsdrift, farthållare, enkel överflyttning från rullstol till förarsäte och mjuk fjädring för att undvika att spasticiteten i benen triggas vid vägbulor. Han beslutade sig sedan för att importera en bil från USA, vilket han räknade ut skulle bli billigare än att köpa en sämre utrustad begagnad bil och göra om den i Sverige.

Försäkringskassans maxgräns för bilstöd ligger på 60 000 kronor. Det finns också ett inkomstprövat anskaffningsbidrag på upp till 40 000 kronor. För att sedan anpassa bilen efter specifika behov finns däremot inget tak på hur stort bidraget kan vara. Dennis Johansson beviljades drygt 230 000 kronor.

Vad brukar ansökningarna handla om?

– Det kan vara allt från att man behöver en automatväxellåda, till en sådan här anpassning, säger Jennie Norström, enhetschef på bilstödenheten, och pekar på Dennis Johanssons bil.

Det är inte heller alla som behöver anpassa bilen, exempelvis kan personer med psykiska besvär eller mag- och tarm- problem göra en sådan ansökning.

Bland de flesta andra förmåner skiljer sig bilstöd på en punkt. Skillnaden är att det finns ett tak.

– Pengarna kan ta slut under året, säger Jennie Norström.

Som prognosen ser ut nu kommer pengarna ta slut i år. Det leder till en viss osäkerhet bland de som vill söka, konstaterar hon. Men när pengarna tog slut förra året fattades ett beslut att tillskjuta mer pengar åt bilstöd.

– Vi hoppas att samma beslut kommer fattas igen, säger Veronica Essén.

Hon jobbar som specialist på enheten för bilstöd. Det innebär till stor del att hon jobbar mot huvudkontoret. Just nu betyder det att hon främst sysslar med förändringsarbete, på grund av ett lagförslag som kan komma att bli verklighet 1 juli 2016.

Bilstöd

För att personen ska beviljas stöd till att köpa en bil måste något av detta uppfyllas:

Personen är mellan 18 och 65 år och behöver bilen för att kunna arbeta eller studera.

Personen är mellan 18 och 50 år och ska köra bilen själv.

Personen har barn som är under 18 år och behöver en bil för att förflytta sig tillsammans med barnet.

Personen har sjukersättning och fick tidigare bilstöd för att arbeta eller studera.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om