Så sent som i januari kunde VT berätta att Kustbevakningens station i Västervik skulle byta till större lokaler.
Då sade Per-Åke Eriksson, stationschef i Västervik och Gryt, så här:
– Det här stärker Västervik och våra möjligheter att utvecklas. Vi får större lokaler och möjlighet att utöka.
Nu är frågan om den planerade expansionen blir av, eller om det istället kommer att handla om neddragningar och i värsta fall nedläggning av stationen. I dagsläget arbetar tio personer på stationen i Västervik. Tillsammans med stationen i Gryt är man en enhet med 14 anställda.
De pengar Kustbevakningen behöver, 133 miljoner kronor, för att kunna behålla den nationella verksamheten i sitt nuvarande skick finns inte med i regeringens vårproposition. Det säger Pernilla Östlund som är kommunikatör på Kustbevakningen. Hon säger också att man runt midsommar i år kommer att tvingas att varsla personal.
– Det handlar om 150 tjänster som kan komma att försvinna och mellan åtta och tio stationer som kanske måste läggas ned, säger hon.
Priset på drivmedel och underhåll har ökat, det är bland annat till det man behöver pengarna. Myndigheten har också fått fler arbetsuppgifter, något man inte kompenserats ekonomiskt för.
– Vi vet ännu inte vilka stationer och vilken personal som kommer att drabbas. Vi fick beskedet genom vårpropositionen i onsdags och håller nu på att försöka landa i det här, säger Pernilla Östlund.
De närmaste dagarna ska Kustbevakningen analysera situationen och börja planera för varsel av både personalen och eventuella nedläggningar.
– Men vi vet ännu inte var det kommer att slå hårdast geografiskt, säger Pernilla Östlund.
Per-Åke Eriksson är mycket oroad över situationen. Han är mest frustrerad över bristen på klara besked som han menar skapar onödig oror hos de anställda.
– Det finns en stor risk att vi försvinner, det är stora personal- och stationsneddragningar det kan komma att handla om, vi kan bli en del av det, säger han.
Han säger att Kustbevakningen i Västervik samarbetar med andra myndigheter. Kustbevakningens beredskap och miljöberedskapen kan komma i kläm vid en eventuell nedläggning.
– Vi arbetar mycket med andra som kan bli lidande om vi försvinner.
Han menar att det kan bli kostsamt att istället köpa in tjänster från annat håll.
– Vi vet i nuläget ingenting, det är sämsta utgångsläget för oss och jag är självklart väldigt oroad. Vi behövs i Västervik.