Kommunen sviker de äldre

Enligt PRO:s äldrebarometer placerar Västerviks kommun sig på den undre halvan av Sveriges kommuner. I länet finns dock Sveriges mest äldrevänliga kommun, Emmaboda.

Lågt betyg. Västerviks kommun är sämre för äldre i jämförelse med de flesta andra kommuner i Sverige

Lågt betyg. Västerviks kommun är sämre för äldre i jämförelse med de flesta andra kommuner i Sverige

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Betygsättning2015-06-22 04:00

Sedan den tidigare äldrebarometern från 2012 har landets äldre blivit mer missnöjda med sin situation. En undersökning har gått ut till PRO:s medlemmar och under hösten 2014 och våren 2015 har 1800 personer varit med och granskat 181 av landets 290 kommuner.

De viktigaste områden som är i ett stort behov av förbättring är boende, gemenskap och aktiviteter enligt undersökningen.

Betyg har satts på en sexgradig skala med tydliga kriterier som måste uppfyllas för varje steg på skalan. I 50 procent av fallen får kommunerna ett medelbetyg på 3,5 eller högre. Västerviks kommun fick i undersökningen 3,26. Med den siffran placeras man i mitten på skalan i jämförelse med resten av Kalmar läns elva kommuner.

Trots det låga snittbetyget fick Västervik högsta betyg när det kommer till bemötandet av äldre i kommunen och även vid tillgången av fixartjänster.

Lägsta betyg fick Västerviks kommun i tre kategorier: tillgång till särskilt anpassad kollektivtrafik för äldre, kommunala bidrag till pensionärsorganisationernas aktiviteter och subventioner till hyror av förenings- och samlingslokaler.

Just tillgången till särskilt anpassad kollektivtrafik är den enskilda frågeställning som ses som mest problematisk i hela landet. Västerviks låga siffra på området var en bidragande orsak till det låga snittet på 2.4. På andra sidan av skalan hittar man tillgängligheten till offentliga byggnader som får 4,17 i genomsnitt i landet.

Kommunen med sämst förutsättningar för äldre hittar man i Gävle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om