Positiv betygstrend i Västerviks kommun

Kurvan pekar åt rätt håll. Niondeklassarna i Västerviks kommun presterar allt bättre genomsnittliga meritvärden. Numera ligger kommunen över rikssnittet.

Kalle Söderberg.

Kalle Söderberg.

Foto: Ola Axman

Betyg2014-10-02 16:08

Niondeklassarna som gick ut i våras hade högre genomsnittsbetyg än tidigare år. Den positiva trenden gäller både riket och Västervik, enligt statistik från Skolverket. Däremot är trenden starkare i Västervik än i resten av landet. Längre tillbaka var Västervik en kommun med lägre snittbetyg än riket. Under några år har kommunen haft en stadig uppgång. 2013 var man i fatt riket och i år har Västervik ett tydligt försprång.

Kan man säga att eleverna har blivit bättre? Eller kan det finnas felkällor som att skolorna i Västervik blivit generösare i sin betygsättning?

– Det är klart att det finns felkällor, och att det finns en viss subjektivitet i att sätta betyg, svarar förvaltningschefen Kalle Söderberg men fortsätter:

– Västerviks kommun har arbetat väldigt målmedvetet med att höja resultaten under många år. Eleverna har höjt sina resultat.

LÄS MER I FREDAGENS VT

Meritvärden

Skolverkets undersökning bygger på avgångsbetygen från nionde klass i våras. Skolverket har räknat fram så kallade meritvärden utifrån elevernas betyg.

Från och med 2013 betygsätts eleverna med betygen A, B, C, D och E. Betygen i 16 ämnen summeras. Det högsta betyget A ger 20 i meritvärde. Eleven kan alltså få 320 i meritvärde som bäst. I Västervik ligger det genomsnittliga meritvärdet på 218,4. I riket på 214,8.

Det finns en motsvarande meritvärdesskala även för det gamla betygssystemet med betygen MVG, VG och G.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om