Prisat ungdomsarbete möter ny utmaning

Flytten av högstadiet i Gamleby får konsekvenser för fritidsgården. Nu måste personalen tänka om och tänka nytt.

Biljard. Vincent Trygg och Isak Carlzen spelar gärna ett parti biljard.

Biljard. Vincent Trygg och Isak Carlzen spelar gärna ett parti biljard.

Foto: Karin Hertz

Belönade2015-09-15 08:00

Fritidsgården i Gamleby är ett populärt ställe. Många ungdomar och även äldre söker sig till den gamla herrgården varje vecka. Det fungerar mer eller mindre som ett allaktivitetshus där många verksamheter kan samsas i de stora och generösa lokalerna. En del av sommaraktiviteterna bedrivs på andra platser i samhället.

– Vi har fantastiska lokaler. Men det gäller att fylla dem med något meningsfullt och vettigt. Det tycker jag vi gör här, säger Staffan Lindberg, som är samordnare på gården.

Gårdens tisdagsdanser, som vänder sig till pensionärer och andra daglediga, gillas högt och rent. De brukar få runt 150 personer att virvla runt på dansgolvet under några eftermiddagstimmar.

En strålande söndag för några veckor sedan fick Staffan Linderberg och hans kollegor; Rosemarie Classon-Höglund, Tommy Nilsson och Malin Eriksson ta emot årets Hedersgarpe i Unos park. Det var ett tecken på att Gamlebyborna uppskattar deras arbete bland ungdomarna. Intresseföreningen skrev i sin motivering så här:

"För er insats med att aktivera Gamlebyborna! Ni har med ett stort engagemang hittat på saker och arbetat långt utanför ert ”kommunala uppdrag”. För att nämna bara några av era insatser: Skidresor, fotbollskolor, helgdagsfirande, sommaraktiviteter och inte minst tisdagsdanser. Här träffas och möts verkligen alla åldrar. Hoppas att ni orkar fortsätta med ert fantastiska arbete. Tack och lycka till!"

– Tanken att vi skulle få en Hedersgarpe fanns inte ens i min vildaste fantasi. Det är skojigt att många uppskattar vårt arbete, säger Staffan Lindberg.

Han och kollegorna står nu inför en ny situation. När högstadiet i höstas flyttade från området så förändrades förutsättningar för fritidsgårdens arbete också. Hur är man dock inte på det klara med riktigt. Nu är det bara barnen från låg och mellanstadiet som kan tillbringa lunchraster på gården. Högstadiet hinner inte dit.

Staffan Lindberg funderar på om det kan bli så att flera från högstadiet kommer till gården på kvällarna i stället när de inte under raster haft chans att spela pingis och annat. Det vet man inte än. I går – måndag – öppnade gården för kvällsäventyren. Det fanns tankar att öppna en filial vid det nya högstadiet. Men det sprack. Lokalerna räckte inte till. Hälften av ungdomarna på högstadiet i Gamleby åker skolskjuts och har små möjligheter att besöka gården utan vuxnas hjälp och välvilja.

Sportlovsresan till norska Trysil ser många som årets höjdpunkt. I 20 år har man rest dit och man hinner knappt hem förrän ungdomarna anmäler sig till nästa resa.

Hedersgarpe

Årets Hedersgarpe i Gamleby utses varje år, dock högst två till antalet varje gång och mottager denna utmärkelse vid en ceremoni på Garpedagen i Unos Park av Gamleby Intresseförening.

Till Hedersgarpe kan en enskild person utses, företag eller organisation, som tagit initiativ till och verkat för en positiv utveckling ekonomiskt, socialt eller kulturellt i Gamleby med omnejd eller genom insatser på annat sätt understött åtgärder av detta slag.

Hedersgarpe tilldelas skulpturen jätte Garpe gjuten i brons efter modell av skulptören Erik Reimhult.

Under senare år har Gun Virenhem, Hans Brandin, Ulf Davidsson och Hans Ålund tilldelats priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!