Snart slut på toatömningar

60 fritidshus i Tättö utanför Loftahammar är på väg att få vatten-, avlopp och bredband. Jämfört med ett tidigt bud från kommunen har de boende lyckats pressa anslutningspriset till hälften.

Sjöledning. Andreas Andersson från Gamleby Entreprenad och Per Söderqvist från den ideella förening som startats i Tättö vid den punkt där en sjöledning ska dras över havsviken Vivassen till Loftahammar.

Sjöledning. Andreas Andersson från Gamleby Entreprenad och Per Söderqvist från den ideella förening som startats i Tättö vid den punkt där en sjöledning ska dras över havsviken Vivassen till Loftahammar.

Foto: Ulrik Alvarsson

Bekvämligheter2015-10-13 04:00

Fritidshusområdet i Tättö liknar många andra i kustbandet i Västervik. Det växte fram på 50-talet. Då var kraven på bekvämlighet inte så stora, och stugorna som byggdes då var relativt enkla. Sedan dess har de flesta boende byggt om och till stugorna, men standarden varierart. Det gäller inte minste lösningarna för vatten och avlopp, från de som har utedass med latrintömning till mer sofistikerade lösningar.

Sedan 70-talet försörjs området sommartid med dricksvatten vid en slang från Loftahammar.

– Vi slår på vid påsk och slår av vid allahelgona, säger Per Söderqvist, boende i området.

Under tio år har det diskuterats om man inte borde lösa vatten- och avlopp på ett mer tidsenligt sätt. För två år sedan tog arbetet fart på allvar.

– Från lantmäteriet fick vi rådet att bilda en ideell förening.

En tidig tanke var om kommunen kunde göra arbetet med att lägga ett stomnät som sommarstugeägarna kunde ansluta sig till.

– Vi fick uppgiften att det skulle kosta mellan 300 000 – 400 000 kronor per hushåll, berättar Per Söderqvist.

För många av de enklare fritidshusen skulle man aldrig kunna få tillbaka de pengarna vid en försäljning. Istället valde föreningen att göra arbetet i egen regi, och göra en egen upphandling.

– Nu har vi lyckats pressa priset till mellan 100 000 kronor och 200 000 kronor beroende på var man bor, säger Söderqvist.

En sjöledning dras över Vivassen till Loftahammar där reningsverket tar hand om avloppsvattnet.

Till en början var intresset svalt från de boende i Tättö, men nu har man nått näst intill hundraprocentig anslutning. 59 av 60 hushåll har tecknat sig för vatten- och avlopp, 28 passar på att ansluta sig till bredbandsnätet.

Har det funnits påtryckningar från kommunen att lösa VA-frågan?

– Kommunen gör ju genomgång av alla privata avlopp i kommunen. När vi har haft kontakt med kommunen så har man sagt att det var Tättös tur något av de närmaste åren. Med den här lösningen så kommer den revisionen inte att behöva göras, säger Per Söderqvist.

För Tättö innebär projektet flera fördelar. Nu kommer man att ha rinnande dricksvattnet året om.

– På sikt kan det leda till att fler vill bosätta sig här året om, säger Per Söderqvist.

En miljövinst är att behoven av transporter minskar.

– Det har gått rätt mycket bilar här sommartid för att tömma latriner och tankar, säger Per Söderqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om