Det är statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar att det har skett en förändring i länets befolkning. Under förra året gick den den manliga delen av befolkningen om kvinnodelen, och männen blev 1 068 fler än kvinnorna. Det är en förändring som skett under en längre tid. För tio år sedan var kvinnorna cirka 1 300 fler än männen.
En orsak är att unga kvinnor flyttar, för att sedan inte återvända. Cilla Ilhammar är samordnare för ungdomsfrågor på Regionförbundet i Kalmar län.
– Vi ser att fler unga välutbildade kvinnor lämnar länet. Främst flyttar man till storstäderna, det finns en "urban längtan" som vi kallar det. I första hand flyttar man på grund av studier och arbetsmöjligheter, säger hon.
Att männen nu är fler i länet beror på flera faktorer. Den ökande medellivslängden hos män är det som ger de här resultaten på längre sikt. Invandringen är det som avgör mest på kortare sikt. Många fler män invandrar till länet än kvinnor. Två av tre asylsökande är män, samtidigt som de också utvandrar i större grad än kvinnor.
Att de unga kvinnorna försvinner är allvarligt. Det menar Charlotte G. Alidzanovic. Hon arbetar med frågor som berör befolkning och välfärd på regionförbundet. Hon ser en stor fara i utvecklingen.
– Vi riskerar att hamna i bakvattnet om vi inte gör någonting åt den här trenden. Det finns en risk för att det blir svårt att vända en negativ utveckling om den väl får fäste, säger hon.
Hon menar att större jämställdhet, framförallt i bolagsstyrelser, och att lyfta fram fler kvinnliga förebilder kan hindra utflyttningen av unga kvinnor.
– De saknar bra nätverk och förebilder för kvinnor, då upplever man att man måste flytta för att ha en chans. Att fertila kvinnor försvinner kan i förlängningen leda till att vi får ett fortsatt negativt födelsenetto.
Att öka jämställdheten kan bli en konkurrensfördel när man vill locka till sig fler unga kvinnor.
I landet i stort är utvecklingen liknande. För första gången sedan 1749, då man började med befolkningsstatistiken, är männen fler än kvinnorna i landet.
– Generellt beror det på att männen blir äldre, andelen män ökar alltså i det högre åldrarna, säger Lena Lundkvist på SCB.
Några större konsekvenser för landet som helhet ser hon inte.
– Man lever längre tillsammans, och vi kommer statistisk sett få färre änkor.
Hon säger också att förändringen började på 1980-talet och var väntad.