Lag på att tömma båttoan rätt

Nöden har ingen lag, heter det. Men nu har den faktiskt det. I alla fall på sjön – från och med den 1 april är det nämligen förbjudet att tömma båttoaletten i sjöar och hav.

NY LAG Från och med 1 april är det förbjudet att tömma båttoaletter i sjöar och hav. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter.

NY LAG Från och med 1 april är det förbjudet att tömma båttoaletter i sjöar och hav. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter.

Foto: Maria Johansson

BÅTLIV2015-04-13 04:02

Det politiska förslaget kom redan 2012, men det är alltså först nu som lagen träder i kraft. Förslaget mottogs med blandade känslor hos landets båtentusiaster. Många båtägare var kritiska när lagen kom på tal men det håller på att ändras. Svenska Båtunionen, som är den största båtorganisationen i Sverige, är fortfarande kritisk till lagen men uppmanar ändå båtägarna att följa den och ta hand om avfallet på korrekt sätt.

För Västerviksföretaget Fyren, som gör toatömningsstationen Latrina för båtar, har den nya lagen gett ett stort uppsving.

– Vanligen säljer vi kanske någon eller ett par stationer under årets första tre månader. I år har vi sålt någonstans mellan tio och tolv, berättar Tore Källmark, en av ägarna.

Men fler lär behövas.

– Vår bedömning är att det stora flertalet hamnar fortfarande saknar tömningsstationer och vi vet att omkring 5000 anläggningar ska fram, säger Källmark.

Förhoppningen med förbudet är att övergödningen av vattnen och bakteriemängden från avfallen ska minska. I dag finns tömningsstationer på omkring 400 olika platser längs de svenska kusterna, i insjöar och vattendrag. Det finns även flytande stationer ute i havsbandet, skriver tidningen Båtliv.

Jämför man reningsverk, skogsbruk och jordbruk står båttoaletterna förstås för en förhållandevis liten del av avfallen, men totalutsläppen är problematiska, menar Transportstyrelsen. I beräkning som myndigheten gjorde 2010 kom man fram till en siffra på 3,7 ton fosfor per år från alla fritidsbåtsägare.

De mottagningsstationer som finns runtom i Sverige beräknas vara för få, enligt Lina Petersson sakkunnig om båtmiljö vid Transportstyrelsen.

– Det behövs många fler för att det här ska fungera. Det ska inte vara krångligt för båtägarna att hitta dem, säger hon till TT.

Från och med 1 april är det olagligt att släppa ut toalettavfall i hav, sjöar och vattendrag. I stället ska toalettankar på fritidsbåtar tömmas vid särskilda toastationer på land.

K-märkta fritidsbåtar är undantagna från den nya lagen.

Det blir Kustbevakningen, som redan i dag bevakar att det inte sker utsläpp av olja och andra farliga utsläpp, som ska hålla uppsikt över olagliga toalettavfall.

I de fall som myndigheten spårar en misstänkt utsläppskälla kan ärendet lämnas vidare till åklagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om