Det bästa med båt: "Man kan ta sig dit vädret är vackert"

Ombord på en båt, blir tiden inte viktig. Det säger Linus Narby, 47, en av alla båtägare som vi träffat i hamnarna i Västervik och Blankaholm.

Båtarna bär på olika namn och historier.

Båtarna bär på olika namn och historier.

Foto: Alexandra Rojas Nordqvist

Båtliv2024-08-04 12:00

Nyheten i korthet

  • Blankaholm, en plats i Sverige, samlar båtägare med unika berättelser om sina fartygs namn och historia.
  • Exempel på dessa berättelser inkluderar båten "Power" som vunnit stora seglingstävlingar, "Maxximus" döpt efter ägarens son, och "Snookums" vars namn betyder "Älskling" på ett sydostasiatiskt språk.
  • Trots de olika historierna förenas alla båtägare av deras kärlek till havet och den gemenskap de hittar i Blankaholm.
undefined
Benny Bergstedt, 64, och Cecialia Modorato, 59, bor båda i Västervik, så det här är hemmahamnen för Power.

Båten Power har haft två tidigare ägare och med den första har hon vunnit stora seglingstävlingar som Gotland runt. I dag tävlar hon bara i lokala seglingstävlingar. 

undefined
"Att ha båt är som att ha en flytande husvagn", berättar Roger Wergert, 58 år.
undefined
Här ser ni båten Maxximus, som är döpt efter Maximilian.

Den här båten heter Maxximus, döpt efter Roger Wegerts son, som heter Maximilian. Båten kommer från Nederländerna, men har sedan 2012 stått i Blankaholm. 

Roger har rötter i trakten. Hans mormor och morfar var från Blankaholm. Själv bor han i Jönköping, men trivs bra i området.

– Det är så fint och unikt med den långa skärgården, berättar Roger Wegert.

undefined
Den här båten har inget namn, men är 5-6 år gammal och används för att transportera familjen Kukacka till och från deras sommarstuga på Marsholmen.

Den här båten har inget namn, berättar Edvin Kukacka, 19, som kör båten. Han är från Stockholm och är här på semester. Hans familj har en sommarstuga på Marsholmen.

Edvin tycker att det är jättetrevligt och lugnt att vara i Blankaholm, men han har svårt att komma på ett namn till båten.

undefined
Nu är semestern snart slut för familjen som har varit iväg i tre veckor. Västervik är hemmahamnen. Från vänster Ludvig Narby, innekatten Roffe och Linus Narby.

Det här är båten Snookums och den tillhör familjen Narby från Linköping. Namnet på båten kommer från den tidigare ägaren.

– Det ska betyda "älsklingen" eller något i den stilen på något sydostasiatiskt språk, berättar Linus Narby, 47, som inte vet om det är sant.

 Linus säger att det bästa med att ha båt är att man kan ta sig dit vädret är vackert, och att tiden inte blir särskilt viktig.

undefined
Den här båten liknar en fiskebåt och smyger sig fram. Paret berättar att de har sett sälar nästan varje gång de har varit ute med den. En gång följde till och med en säl efter båten. På bilden ser ni Monica Svensson, 61, Christer Svensson, 65, och båten Dolphin.

Om båten har ett namn när man köper den, då döper man inte om den. Det är sjömanskap, säger Christer och Monica Svensson. De har haft sin båt Dolphin i fem år.

Att de köpte just den här båten var en slump.

– Vi hade en snabb båt innan och ville prova något annat. Vi är otroligt nöjda, säger Christer.

undefined
Här ser ni båten Pallas, som ägs av Mikael Hofsten, 64, och Åsa Hofsten, 65.

Båten Pallas är döpt efter den grekiska gudinnan Pallas Athena. Pallas betyder flicka och det är vanligt att man ser segelbåtar som feminina.

Båten tillhör Mikael och Åsa Hofsten. De kommer från Östersund, men Västervik är hemmahamnen.

– Det är en väldigt fin skärgård här, så vi tyckte att det var lika bra att stanna, säger Mikael.

undefined
Michael Carback, 62, ombord på Svea.

Den här båten har bytt namn. Michael Corback brydde sig inte om sjömanskapet. Han döpte den till Svea efter Sverige.

– Båten hette först Daphne och det betyder vattenloppan. Vi tyckte inte riktigt att det passade, säger han.

undefined
Magnus, 57, och Agnetha Andersson, 50, är från Blekinge och har spenderat 45 nätter på båten Mazetta. Men de har spenderat flera nätter till havs. De har nämligen två båtar till.

Båten Mazetta stannade i Blankaholm för att tankas, men när Magnus Andersson såg sig omkring, märkte han att det inte fanns någon sjömack.

Mazetta är döpt efter den förra ägaren, som heter något liknande, berättar Magnus. Han och hustrun, Agnetha Andersson, är inte helt nöjda med namnet på båten eller att det inte fanns någon mack.

undefined
Hamnen i Västervik.
undefined
Det är många båtar som ligger vid bryggan i Blankaholm i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!