De Tjustbor som aldrig hört talas om Tore Holm är nog lätträknade. För de allra flesta är Holms yachtvarv i Gamleby mer än bekant och inte minst Tore Holms bravader i Olympiska spelen. Holm är den svensk som vunnit flest seglingsmedaljer i OS – nämligen två guld och tre bronsmedaljer. Dessutom med yachter han själv konstruerat. Imponerande, menar Kjell Westerlund, som man kan kalla något av en fantast inom ämnet. Han har ett stort intresse för såväl släkten Holm som varvet och båtarna, och stod under flera år bland annat för en utställning om varvet på Västerviks Museum.
Kjell Westerlund är minst sagt glad över att arbetet med att bygga båten efter Holms gamla konstruktion S1 SVEA nu alltså kommit en bra bit där den byggs i Holland. Benämningen J-Båt är en långkölad segelbåtstyp, som bland annat användes under Americas cup på 1930-talet. I dag finns få båtar av typen kvar.
– Det är verkligen roligt att det är igång på riktigt nu och att Holms barnbarn Marcus Holm är engagerad bygget av båten. Hittills har man skrovet klart, så det är helt klart mycket arbete kvar även om man kommit en bit på vägen, säger Kjell Westerlund.
För den som gärna fastnar i siffror är det lätt att fascineras över de som har med just stora båtar att göra. Skrovet, i aluminium, på den jättelika yachten är över 40 meter och masten är 57 meter.
Men det kostar förstås kulor att sjösätta ett sådant här projekt, ska man ha klart för sig.
– Allt som allt räknar man med någonstans omkring 200 miljoner, varav bara masten beräknas kosta omkring 20 miljoner, berättar Kjell Westerlund.
När de unika ritningarna gjordes på 1930-talet räknade man med att båten skulle kosta någonstans i runda slängar 2,5 till 4 miljoner kronor.
– År 2005 beräknade man att det skulle kosta omkring 163 miljoner att få Svea klar, men den siffran har alltså gått upp en del till idag.
Det unika med just Svea är skrovets form som med modern teknik kommer att bli en av de snabbaste av alla J-class, menar Kjell Westerlund.
– Thore Holms originalritningar från 1937 har det senaste året bearbetats av segelbåtslegenden Pelle Pettersson och Ocke Mannerfelt, den senare hydrodynamiker och en av landets ledande experter på undervattenskroppar.
Flera böcker och forskningsprojekt har också skrivits och gjorts med koppling till Holm och varvet. Varvet startades av Knut Holm redan runt år 1900 och sönerna Yngve och Tore blev tidigt konstruktörer vid varvet. En anekdot i sammanhanget är att Tore, som läste till civilingenjör vid KTH, ska ha varit den som signerade ritningarna – eftersom man då kunde ta mer betalt än om någon av bröderna signerade. När brodern Yngve Holm flyttade till Stockholm och blev chef på Hästholmsvarvet stannade Tore Holm kvar i Gamleby. I början av 1930-talet tog han över varvsverksamheten och drev varvet fram till 1967.
Lite extra roligt tycker Kjell Westerlund det är att det i år väntas komma ut två böcker om släkten Holm, varvet och båtarna. För en entusiast är det förstås rena rama julafton. Dessutom är förhoppningen att uppmärksamheten också ska riktas mot Gamleby och varvet, kanske till och med ge en extra skjuts till turismen.
– Man får förmoda att intresset för varvet och alla de unika båtarna väcks på nytt och kommer att lyftas fram både inom Sverige och internationellt. Min egen förhoppning är förstås att Svea så snart som möjligt ska segla. Under svensk flagg helst, men det är mycket arbete kvar till dess, säger Kjell Westerlund.