Högt tryck på kommunerna

Västerviks kommun tar emot flest ensamkommande flyktingbarn i länet. Det är ett högt tryck på kommunerna.

Barn2014-07-24 08:33

I Gamleby ligger Västerviks enda boende för ensamkommande flyktingbarn. På boendet finns det tio platser och Västervik tog emot 18 barn förra året. Åtta av barnen fyllde 18 år och flyttade till egna lägenheter.

I höst ska ett nytt avtal skrivas mellan Västerviks kommun och Migrationsverket där kommunen ska utöka plasterna.

– Det kommer bli en utökning med fem platser i Gamleby till framtiden, säger socialchefen Jörgen Olsson.

Många kommuner har inte plats för fler flyktingbarn och det blir ett högt tryck på kommunerna.

– Det blir ett problem. Det aviseras fler barn än vad många kommuner har plats med. Då måste vi komma på flera lösningar som till exempel familjehem eller att utöka platserna, som vi ska göra.

Läs mer i papperstidningen.

Uppehållsrätt

För EU/EES-medborgare (förutom medborgare i Danmark, Finland, Island och Norge) och deras familjemedlemmar, jämställs permanent uppehållstillstånd med permanent uppehållsrätt eller permanent uppehållskort. Det får du efter fem års oavbruten laglig vistelse i Sverige. Med laglig vistelse menas i detta sammanhang att du under hela din vistelse i Sverige uppfyllt kraven på uppehållsrätt.

Om du har varit bosatt lagligt i Sverige i fem år men inte har begärt ett intyg på permanent uppehållsrätt eller ansökt om ett permanent uppehållskort, görs en bedömning på om du uppfyller villkoren för detta i samband med din ansökan om svenskt medborgarskap.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om