Under våren har OCR (Obstacle Course Racing) Västervik förhandlat med kommunen för att få bygga en hinder-bana längs det 2,5 kilometer långa elljusspår som finns vid Karstorpsgärdet. Under början av sommaren fick föreningen klartecken för att bygga sin bana och nu är arbetet igång.
– Incitamentet är främst att få ungdomar att komma ut och röra på sig, säger Andreas Aldrin, kassör i OCR Västervik.
Under helgen började arbetet med banans första hinder som är ett 2,7 meter högt däckhinder. Löparen ska klättra upp för en vägg av bildäck för att sedan häva sig över en bom och sedan ta sig ned för andra sidan, så snabbt som möjligt. Hindret byggs där Västerviks orienteringsklubb tidigare haft en bastu. Med hjälp av en grävmaskin som klubben fått låna av en välvillig maskinuthyrare har arbetet med markberedningen förlöpt utan större hinder. Gruppen berättar att flera personer som gått förbi dem när de arbetat både varit nyfikna och positiva till initiativet.
– Det kom en liten kille i tio-årsåldern förbilöpandes här som blev väldigt glad när han fick höra att vi skulle bygga en hinderbana. Han ville att hela hans hockeylag skulle komma hit och träna, säger OCR Västerviks ord-förande Tomas Bovinder.
Tomas Bovinder berättar också att de som traditionellt använder skogen i närområdet också ställt sig positiva till bygget.
– Några orienterare som kom förbi här verkade positiva. Vi har lagt alla hinder vid sidan av det befintliga spåret så att det inte påverkar vare sig löpning eller de spår som läggs för skidåkning under vintern.
På den nya banan kommer sex hinder att byggas, alla vid en upplyst plats så att det även går att springa banan under kvällstid. Förutom däckhindret kommer man bland annat att kunna gå armgång (monkeybars) och hoppa över och under plank med olika höjder.
– Det kommer inte att bli en bana med gyttja eller vatten vid hindren. Det är en torr bana som man ska kunna ta sig igenom utan att kladda ner sig, säger Tomas Bovinder.
När hela banan blir klar kan inte gruppen svara på men de tror att två av hindren kommer att kunna nyttjas när sommaren är över.
– Vi hoppas på ett samarbete med gymnasiets byggprogram i höst. Efter semestern börjar vi att jobba och då blir det svårare att få tiden att räcka till.
Men gruppens planer stannar inte där. Den 2,5 kilometer långa banan är bara en etapp i ett ännu större projekt.
– Vi har ju drömmar om en andra etapp med ytterligare sju hinder men det ligger i framtiden i så fall, säger Andreas Aldrin.