Blivande konditorn Sara lärs upp av tv-kändisen

Sara Strömbäck har velat bli konditor sedan hon var barn. Nu lär hon sig de bästa konditorknepen hos Jennie Lindberg.

Sara har velat bli konditor sedan hon var liten.

Sara har velat bli konditor sedan hon var liten.

Foto: Åsa Thaberman

Bakning2023-11-12 08:00

När Sara var nio år var hon intresserad av att baka och laga mat. Föräldrarna stöttade med böcker och kurser. Sedan dess har intresset vuxit, nu läser hon på Restaurangprogrammet och bakar ibland på beställning.

– Jag bakar mycket hemma, testar olika recept. I somras fick jag baka till skolavslutningen på min mammas jobb, då blev det bakelse av rulltårta till alla lärare.

Under förra året jobbade hon extra på ett café i stan, hon har även bakat till ett café på Hasselö. Kunskaperna i bakning gjorde också att hon somras fick ett ansvarsfullt sommarjobb. Hela sommaren bakade Sara ensam allt fikabröd till Restaurang Matkultur och deras café.

–  Man växer jättemycket på ett sånt uppdrag, när man blir inkastad i något som man måste klara, man lär sig sina begränsningar och hur man ska lägga upp arbetet, säger Saras handledare Jennie Lindberg.

undefined
Glasering av minibiskvier med jordgubbsmousse.

Nu har Sara praktik på Slottsholmen och lär av Jennie som 2018 vann TV-tävlingen ”Det stora Tårtslaget”. Det passar Sara väldigt bra. När vi hälsar på har hon just dekorerat en plåt små rosa biskvier som lunchgästerna ska få som efterrätt. Intill står en bricka med olika sorters elegant spritsade rosor. Hyllorna i Jennies lilla konditorrum i Slottsholmens källare dignar av färger, material och pulver för att göra bakverk till något alldeles extra.

– Jag gillar det där pilliga arbetet, att dekorera tårtor är favoriten, så jag har verkligen hamnat på rätt plats, skrattar Sara.

–  Ja, om man gillar att dekorera tårtor försvinner tiden lite, dels måste det vara struktur och rakt och fint, men sen kan man sväva ut med dekoren, inflikar Jennie.

undefined
Det är en stor fördel att få lära av en tårtmästare, Jennie Lindberg.

På praktiken på Slottsholmen är det inte bara tårtor som gäller, utan även en del bakning och efterrätter. Det är en fördel att ha flera ben att stå på, att vara allround, i en liten stad som Västervik är det svårt att leva på ett renodlat konditori, men Sara vill ändå satsa på konditoryrket.

– Efter studenten tror jag att jag vill gå någon mer utbildning till konditor, sen får vi se var i världen jag hamnar!

undefined
Salted caramel chocolade chip cookie

Sara tipsar om en riktigt god kaka:

 Salted caramel chokolate chip cookies

Ingredienser:

225 gram smör

2 dl brunt farinsocker

1 dl strösocker

1 ägg

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

300 gr chokladknappar

1 burk karamelliserad mjölk

10 mjuka kolor

Lite salt

Några nypor flingsalt.

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 225 grader

2 Klä en långpanna med bakplåtspapper

3 Blanda det mjuka smöret med farinsockret och strösockret

4 Tillsätt, vanilj, bakpulver och salt. Blanda väl.

5 Tillsätt mjölet lite i taget och sist chokladknapparna

6 Tryck ut halva degen i långpannan och lägg resten i kylen en stund.

7 Blanda den karamelliserade mjölken med kolorna och värm tills kolorna smält, bred över kakdegen

8 Smula resterande kakdeg över och grädda 225 grader i 25-30 minuter. Strö över lite flingsalt.

Receptet kommer från Tårtverket .se

undefined
Sara har tränat på att göra rosor, som tur är gillar hon pilliga jobb.
undefined
På praktiken lär man sig mycket. Här i Slottsholmens källare.
undefined
Höstig chokladstubbe heter tårtan som blev Saras slutuppgift på praktiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!