Vita fläckar kvar

Mobiltäckningen i kommunen har blivit bättre, men fortfarande är det stora skillnader mellan operatörer. Det visar kommunens mobiltäckningsprojekt.

Surfa i naturen. Den som vill kunna mobilsurfa på landsbygden gör klokt i att kolla täckningskartor för de olika telekombolagen innan man sluter något abonnemang.

Surfa i naturen. Den som vill kunna mobilsurfa på landsbygden gör klokt i att kolla täckningskartor för de olika telekombolagen innan man sluter något abonnemang.

Foto: Nils Gruvebäck

Avslutat projekt2016-01-21 04:00

I nästa vecka ska projektet slutredovisas. Det drog igång för två år sedan.

I princip utrustades kommunens sopbilar med mobiltelefoner som registrerade mobiltäckningen under bilarnas ordinarierundor. Tanken var att sopbilarna är en verksamhet som når ut även till avsides men bebodda platser i kommunen.

Olika operatörer jämfördes mot varandra, liksom olika typer av mobiltrafik: Från 2G som i princip bara har kapacitet för röstsamtal och SMS till 4G för den som vill ha snabb mobilsurf.

De första mätningarna gjordes 2014. Efter det skrev kommunen till mobiloperatörerna och påpekade vilka vita fläckar som fanns i kommunen. Under 2015 har en kompletterande mätning gjorts. Enligt den så har skillnaderna mellan operatörerna minskat.

– Men jag vill säga att det fortfarande finns stora skillnader, säger Lotti Jilsmo.

Resultaten av mätningarna kan ses på tackningskollen.se. Där kan man jämföra olika operatörer, och olika typer av mobiltrafik.

– Jag tycker att man ska växla mellan olika kartor, för att se vilken operatör som passar bäst där man bor, säger Lottie Jilsmo.

En sanning under många år var att Telia var den operatör som hade den bästa mobiltäckningen på landsbygden.

– Det är något man ofta får höra när man pratat om mobiltäckning, säger Lotti Jilsmo.

Att det varit så bekräftas av att Telia har bra 2G-täckning i Västerviks kommun. Däremot har inte bolaget samma framskjutna position när det gäller för den som vill kunna mobilsurfa på landsbygden.

– Bolaget har dock byggt ut under året, säger Lotti Jilsmo, som pekar på det omvända. Att det finns operatörer som tidigare varit omtalade för att mest satsa på storstäderna, men som ligger bra till när det gäller 4G-täckning på landsbygden.

Fortfarande finns det förbättringspotential. Det gäller delar av norra kommundelen, och kring Hjorted. Lotti Jilsmo är ändå tveksam till att ytterligare mätningar av kommunen kommer att ge så mycket.

– En sak som har blivit bättre sedan vi började mäta är mobiloperatörernas egna kartor.

Däremot finns det en annan sak som Lotti Jilsmo tycker skulle vara intressant att mäta: Nätens kapacitet.

Det kan finnas täckning på en ort, men nätet är dimensionerad för en viss trafikmängd. Hon tar Loftahammar som exempel.

– Under lågsäsong så går det snabbt att surfa via mobilnätet, men under sommartid sjunker hastigheten när det är fler som ska dela på kapaciteten.

Än finns inga beslut om några kapacitetstester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om