Trafikverket: Sikten var för dålig

Dödsolyckan vid den obevakade järnvägsövergången mellan Falerum och Ukna berodde bland annat på för dålig sikt. Det slår Trafikverket fast i en utredningsrapport.

En man i 30-årsåldern omkom i olyckan den 23 januari i år.

En man i 30-årsåldern omkom i olyckan den 23 januari i år.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Åtvidaberg/Ukna2019-06-04 15:00

Det var strax före klockan 11.00 den 23 januari i år som olyckan inträffade strax söder om Falerum. Ett Kustpilen-tåg, som färdades på Tjustbanan i riktning mot Linköping, närmade sig plankorsningen vid Finntorp. Före korsningen går banan i en vänsterkurva som skymmer sikten framåt.

Tågföraren gav före kurvan en ljudstöt med tågets tyfon. Vid utgången av kurvan såg dock föraren en bil som rullade sakta mot spåret. Det 79 ton tunga tåget körde in i bilen i en hastighet av knappt 100 kilometer i timmen. Bilen slungades åt sidan och föraren, en man i 30-årsåldern, omkom.

– Efter att ha gett ljudsignal vid en ljudsignaltavla ser jag en bil närma sig plankorsningen och då hänger jag mig på tutan och inleder bromsningen. Sen ser jag att bilen fortsätter ut på spåret och stannar där. Då har jag fullbroms. Jag tittar bort sista sekunden innan kollisionen men uppfattar som att bilen börjar rulla lite framåt, men tyvärr för sent och blir träffad av tåget, säger tågföraren som citeras i rapporten.

Trafikverket har nu undersökt olyckan och kunnat konstatera att siktsträckan vid korsningen är för kort enligt Trafikverkets föreskrift. En mätning visade att siksträckan på platsen är 220 meter. Kravet på så kallad närsikt är 290 meter.

Trafikverket konstaterar även att det så kallade fordonsmagasinet – den del av vägen där tillfälligt stillastående fordon kan stå utan att blockera plankorsningen – är för kort för att ett fordon ska kunna rymmas mellan spåret och vägen. Enligt rapporten var sannolikt bilförarens uppmärksamhet riktad mot den korsade vägtrafiken på Uknavägen och han uppfattade troligen inte tågets ljudsignaler.

Enligt Trafikverket fanns det inga tekniska fel på vare sig tåget eller bilen.

Dödsolyckan i januari i år är inte det enda tillbud som har skett i korsningen. Sedan 2013 har tre allvarliga tillbud och ytterligare en olycka inträffat på plankorsningen. Den 25 januari 2013 passerade en lastbil tätt framför tåget. Den 22 februari 2015 körde ett tåg på en traktor med snöplog. Den 27 januari 2018 var en bil nära att bli påkörd. Den 7 april samma år var ett tåg återigen nära att köra på en bil.

Trafikverkets verksamhetsområde Planering Syd ansvarar nu för att förbättra säkerheten vid plankorsningen. Några konkreta åtgärder anges inte i rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!