Folkfesten tillbaka i nedtrappad version

Skärgårdstraditionen hölls vid liv, om än i något mindre skala än tidigare år.

På ett vackert led tog sig roddarna fram genom kanalen ackompanjerade av skönsång och applåder.

På ett vackert led tog sig roddarna fram genom kanalen ackompanjerade av skönsång och applåder.

Foto: Gustav Lindwall

Västervik2021-07-21 17:00

Solen står högt när vi blickar ut mot Torrö och Södra Malmö. I den glittrande fjärden kan den med god syn börja ana små guppande ekor som i gynnsam vind kommer närmare Gränsö Kanal i förvånande hög hastighet. Fler och fler nyfikna åskådare ansluter till platsen och slår sig ned med fikakorgar och mobilkameror i högsta hugg utmed kanalen. Vi möter paret Kjell och Gunnel Johansson som placerat sig strategiskt utmed kanalens norra inlopp i varsina brassestolar. Man behöver inte ens fråga för att förstå att vi har att göra med några riktiga rävar inom den inofficiella sporten Hasselöroddsåskådning. Stolsplaceringen, blickarna, dem andas rutin. Vi frågar Kjell när han tror att båtarna når kanalen?

– Om fem minuter, svarar han med koncis precision.

undefined
Kjell och Gunnel Johansson var tidigt på plats och placerade sig strategiskt vid kanalens norra inlopp

För nästan på sekunden fem minuter senare anländer det första ekipaget i en storöka från 2019, med John Eriksson i spetsen. Han är nöjd med hur resan har gått hitintills.

– Vi har haft medvind nästan hela vägen hit. Det blir jobbigare på vägen hem, men jag är övertygad om att vinden kommer vända, skrattar han optimistiskt. 

Snart anländer fler roddare och de samlar sig för att gemensamt ro igenom kanalen på ett led. Någon ropar:

– Nu går vi va?

Varpå någon annan svarar:

– Går? Vi woor!

undefined
VTs reportrar uppskattade mängden båtar som roddes till ett 40-tal.

Sagt och gjort satte de åter iväg genom kanalen påhejade av applåder från åskådarna. Inget ekipage visade prov någon trötthet, tvärtom var stämningen i ekorna på topp. Man kunde höra skönsång och visor från roddarna och kanske också ljud från en och annan burk rusdryck som öppnades försiktigt. 

Följer med vi med roddarna mot kanalens södra öppning stöter vi på ett gäng som laddat med picknickkorg och kaffe i väntan på ekorna. 

– Det här en tradition om vi är lediga, berättar Christer Johansson.

undefined
Vännerna Maud Sundström, Christer Johansson, Anders Heirszhman och Håkan Karlsson hade laddat med picknick inför roddarnas ankomst i Gränsö kanal.

Lite längre bort finner vi även Tobias Ahlstedt, från Västervik Framåt, som livesänder från olika roddstopp nu under dagen.

– Det känns som att det var lite färre båtar ute vid Hasselö i morse än vad det varit tidigare år. Men vissa ansluter ju från andra öar eller strax utanför Västervik, säger Ahlstedt.

Efter cirka 15 minuter tystnade sångerna. Sista ekan hade passerat kanalen och färden gick vidare mot slutdestinationen. Det är också där vi möter dem igen. Och det är inte bara vi, utan en stora skara åskådare hade tagit sig ned till stan för att heja fram roddarna den sista biten. En rungande applåd ljuder över Lilla Strömmen när det första ekipaget spurtar mot mål. Och så tillslut var de alla i hamn.

undefined
Hundratals människor samlades vid Fiskaretorget för att välkomna roddarna.

Vi möter Marcus Hjalmarsson och Albin Adolfsson som har rott tillsammans. Trots en del debacle längs vägen är de nöjda ändå:

– Tullpinnen gick av, så vi har bara kunnat ro med en åra. Vi fick turas om. Den ena fick ro och den andre fick hälla upp, säger Marcus och ler. 

undefined
Vännerna Marcus Hjalmarsson och Albin Adolfsson var sugna på en välförtjänt lunch efter att ha rott stora bitar av vägen med endast en åra.

Även om det i äldre dagar främst var män som stod för rodden så är det fullt av kvinnor bland dagens roddare. Två av dessa är kusinerna Matilda och Anna Molander som framförde Ålkråkan II:

– Det har varit helt fantastiskt väder, vi har knappt rott, säger Matilda.

Det är tredje året kusinerna är med i rodden, som är något av en släkttradition för släkten Molander.
 

undefined
Inte bara båtsmän till havs. Matilda och Anna Molander deltog på Hasselörodden för tredje gången. Det de uppskattar mest med jippot är sällskapet, och pilsnern.

För den som följde Västervik Framåts livesändningar via internet kan det på morgonkvisten uppmärksammats att kameramannen föll i plurret ute på Hasselö. VT erfar att kameramannen ska ha klarat sig helskinnad från fallet och kunde genomföra sitt uppdrag även vid senare sändningar. Filmutrustningen var som tur vattentät.

undefined
Ekorna samlades upp innan passage genom Lilla Strömmen. Där applåder från åskådare väntade.

 

undefined
På ett vackert led tog sig roddarna fram genom kanalen ackompanjerade av skönsång och applåder.

 

undefined
Det är viktigt att hålla avstånd, även på sjön.

 

undefined
Tid för paus. Herrarna tog tillfälle i akt för att småprata lite med Västervik Framåts Tobias Ahlstedt.
Det här är Hasslörodden

• Hasselörodden arrangeras sedan 1970-talet för att uppmärksamma och hedra arvet från äldre ö-tider.

• De som ror gör det frivilligt i gammaldags kläder, med intryck från sekelskiftet.

• Förr rodde skärgårdsbor in på daglig basis till Västervik för att sälja fisk och annat till landsborna.

• Traditionen brukar bjuda på en riktig folkfest men i och med pandemiläget blev 2021s upplaga något officiellt avskalad. Detta till trotts samlades hundratals personer i Fiskarhamnen för att välkomna roddarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!