Varför ingen äldreombudsman i kommunen?

Till alla politiska partier inför kommunvalet: Nu är det dags att inrätta en äldreombudsman i Västerviks kommun, menar skribenten.

Skribenten önskar att även Västerviks kommun kan inrätta en äldreombudsman, som kan hjälpa äldre med problem som kan uppstå i vardagen.

Skribenten önskar att även Västerviks kommun kan inrätta en äldreombudsman, som kan hjälpa äldre med problem som kan uppstå i vardagen.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Insändare2021-10-24 18:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är ett par, 87 och 85 år gamla, som varit gifta i 63 år. Under åren har diverse ålderskrämpor kommit och sjukdomar har på senare tid expanderat såsom demens och Parkinson, vi har genomgått operationer med mera. Trots detta bor vi kvar i vår lägenhet.

Köksbordet har på senare tid varit belamrat med kuvert från olika myndigheter med uppgifter om tider, transporter, hembesök och annat. Eftersom jag haft ett yrke som bland annat handlade om kontakt med olika myndigheter gick det att organisera saken.

Nu har det gått några veckor och vi är båda hemma i vår bostad igen efter en operation Tyvärr kretsar allt kring sjukdomar och olika bekymmer. Någon fritid finns inte. Man måste vara frisk för att vara sjuk.

Jag funderade på hur alla äldre i vårt samhälle som kanske inte är så vana vid kontakt med alla nymodigheter i samhället skulle ha nytta av en person som på telefon kan hjälpa dem, inte med de stora sakerna i sjukvård och socialärenden. Detta brukar ordna sig. Nej här rör det sig om problem i vardagslivet, stort som smått.

Av någon anledning hade jag i något sammanhang hört att många kommuner har en befattning som äldreombudsman, avlönad av kommunen men helt fristående från direktiv från kommunen. Hade Västervik en sådan befattning? Nej!

Eftersom vi bott i Linköping som är en kommun som ofta ligger i framkant ringde jag till Linköpings kommunväxel och frågade om de hade någon äldreombudsman. ”Det har vi”, sa telefonisten och kopplade mig till en trevlig kvinna. Jag presenterade mig och uppgav att jag bodde i Västervik, där det inte finns någon äldreombudsman. Hon blev förvånad över det beskedet och sa att Linköping har haft det sedan 2013.

Om man i datorn söker på ”äldreombudsman” finns det mycket intressanta uppgifter. Min och mångas förhoppning är att något eller några partier finner anledning att debattera frågan inför kommunvalet.

Om Linköping har en heltidsanställd kanske Västervik skulle kunna orka med en halvtidstjänst Det måste finnas många som vill trappa ned och med stor erfarenhet från exempelvis socialtjänsten, sjukvården och andra arbetsplatser.

Jag hoppas på det bästa!