Ungdomar – politik är inte alls omöjligt

Ungdomsfullmäktige kallas det årligen återkommande sammanträdet med kommunfullmäktige där gymnasieungdomar får lägga förslag som tas upp till skarp omröstning.

Skribenterna uppmanar ungdomar att fortsätta engagera sig, även om det kan tyckas svårt att få igenom sina förslag. Bilden är från vårens ungdomsfullmäktige i Västervik.

Skribenterna uppmanar ungdomar att fortsätta engagera sig, även om det kan tyckas svårt att få igenom sina förslag. Bilden är från vårens ungdomsfullmäktige i Västervik.

Foto: Anna Persdotter

Debatt2021-05-11 05:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet är att öppna beslutsprocessen för ungdomar och väcka intresse för politik. Gott så. Men vad är resultatet och vilka lärdomar kan dras? De allra flesta av ungdomarnas motioner var aktuella och relevanta, de tog upp viktiga ämnen och förslagen till beslut var sådana som jag tror många kommunmedborgare skulle hålla med om. Bland flera goda exempel kan nämnas bättre integration av invandrare genom att involvera unga, samt att äldreomsorgen måste få mer resurser. Vad blev resultatet? De flesta motioner avslogs eller ”ansågs besvarade” vilket betyder att man inte gör något åt dem. Allt med olika motiveringar som att ”allt ändå redan sköts så bra” (motionerna om integration) eller att ”det behövs inte” (mer resurser till äldreomsorgen).

Det är svårt att dra en annan slutsats än att politik så som den görs av de etablerade partierna är ”det omöjligas konst” där få eller inga förbättringar drivs igenom. Det är svårt att inte se att den kontroll som politiken påstås ge oss medborgare i själva verket är väldigt liten. Vi får rösta vart fjärde år men besluten som tas av dem vi väljer rör sig inom en väldigt snäv ram där reglerna är dikterade av något annat än den breda massans vilja.

Många politiker klagar på att ungdomar inte engagerar sig i traditionella partier, fast deras politiska intresse ofta är stort. Men är det så konstigt med tanke på hur det ser ut och fungerar? Till er ungdomar som sett igenom politiken vill vi säga: Ni är inte ensamma. Det finns som tur är alternativ till de upptrampade stigarna. Det finns andra sätt att se på politik än det att vårt samhälle är ”så bra det kan bli” och där vi ska nöja oss med det lilla vi får idag.

Vi människor har makten att forma vårt samhälle på det sätt vi önskar. Vi kan använda de resurser vi har på ett genomtänkt sätt och sätta människors behov och miljöhänsyn före ekonomisk vinst. Vi kan göra detta om vi inser att vi är starka tillsammans och är beredda att kämpa för det vi vill åstadkomma. Vi kan göra det om vi slutar tro på dom som påstår att det är omöjligt.

Jacob Hoffsten, Jenny Svensson, Johannes Regell
Socialisterna - Välfärdspartiet