SV: "Ett svek mot arbetarklassens barn"

Svar pÄ debattartikeln "Skolan inte till för att berika redan rika aktieÀgare" den 18 oktober.

"Offra inte arbetarklassens barn pÄ profitens, aktieÀgarnas och valfrihetens altare!" skriver debattörerna Sara Rais och Jacob Hoffsten frÄn Socialisterna-VÀlfÀrdspartiet.

"Offra inte arbetarklassens barn pÄ profitens, aktieÀgarnas och valfrihetens altare!" skriver debattörerna Sara Rais och Jacob Hoffsten frÄn Socialisterna-VÀlfÀrdspartiet.

Foto: TT/VT

Debatt2021-10-23 05:10
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna brukar man sĂ€ga. Socialdemokraternas riksdagsledamot Tomas KronstĂ„hl skriver i en insĂ€ndare i mĂ„ndagens VT att han vĂ€nder sig emot friskolornas vinstuttag. 

I grund och botten vĂ€lkomnar vi KronstĂ„hls Ă„sikt. Det Ă€r bra att han reagerar emot friskoleĂ€garnas enorma vinstuttag, men nog Ă€r det en smula senkommet. KronstĂ„hls parti har haft makten i Sverige sedan 2014 och Ă€nnu har inga begrĂ€nsningar införts som gör att friskoleĂ€gare och aktieĂ€gare sĂ€tts Ă„t. IstĂ€llet fortsĂ€tter dessa att drĂ€nera svenska skolor pĂ„ pengar som borde gĂ„tt till lĂ€romedel, skollokaler, fler pedagoger och vuxna i skolan. 

Varför ska vi tro pĂ„ att KronstĂ„hl och hans parti kommer att göra nĂ„got Ă„t detta under en eventuellt tredje mandatperiod vid makten? Hittills har det inte skett sĂ€rskilt mycket. Snarare har Ă„ren med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid makten gjort att friskoleĂ€garna och aktieĂ€garna berikat sig mer för varje Ă„r. Att man inte gjort nĂ„got Ă„t detta, trots vetskapen om det, Ă€r skamligt. I synnerhet om man stĂ€ller aktieĂ€garnas profit mot arbetarklassbarnens behov. 

Ett ytterligare svek mot arbetarklassens barn Ă€r KronstĂ„hls instĂ€llning till friskolesystemet. KronstĂ„hl Ă€r tydlig med att han omfamnar möjligheten att vĂ€lja skola. NĂ€r en politiker har den instĂ€llningen visar det pĂ„ att denne helt kapitulerat ifrĂ„n mĂ„let om att alla skolor ska vara bra skolor. 

För oss socialister Ă€r det en sjĂ€lvklarhet att alla skolor ska ge förutsĂ€ttningar för elever att ta till sig kunskap, bilda sig och att vĂ€xa som mĂ€nniskor. KronstĂ„hl och hans parti har under sju Ă„r Ă„rs tid lĂ„tit vĂ€lfĂ€rdskapitalisterna livnĂ€ra sig pĂ„ medel som borde gĂ„tt till eleverna i Sveriges skolor. Den förment tuffa instĂ€llningen han nu visar mot friskoleĂ€garnas vinstuttag Ă€r inget annat Ă€n en omvĂ€ndelse under galgen nu nĂ€r maktinnehavet Ă€r hotat. 

Offra inte arbetarklassens barn pÄ profitens, aktieÀgarnas och valfrihetens altare!