Storslagen satsning drog med Andersons guld i fallet

Än är framtiden för anrika Andersons Ur & guld inte avgjord. Vi kan berätta om hur en storslagen satsning i en helt annan del av landet fick Västerviksbutiken på fall.

Andersons Ur & Guld låg länge i hörnet Storgatan Bredgatan. För några år sedan bytte man till nya lokaler på Bredgatan.

Andersons Ur & Guld låg länge i hörnet Storgatan Bredgatan. För några år sedan bytte man till nya lokaler på Bredgatan.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2021-06-18 18:45

"Tillfälligt stängt", står det på dörren till Anderson Ur & Guld på Bredgatan.

De närmaste dagarna ser det ut att avgöras om butiken kan öppna igen, eller om den får stänga för gott. Sedan i slutet av maj befinner sig Andersons Ur & Guld i konkurs, och konkursförvaltaren Erik Wendel söker just nu intressenter till att ta över butiken. För oss berättar han att det finns intressenter, men än så länge inget konkret bud.

undefined
Det var då. Bild från butiken 2012. Inför den 12 december rådde en förlovningsrusch. Förälskade par vill kunna ståta med ringar som hade inskriptionen "121212".

Det är en anrik butik som riskerar att få slå igen. I 90 år har Andersons sålt smycken och klockor till Västerviksborna. Fram till 2016 drevs butiken som ett familjeföretag.

Då kom en ny ägare in det börsnoterade bolaget Online Brands Nordic AB.  

Vi har genom att läsa bokslut både för ägarbolaget och Andersons Ur & Guld fått en bild av hur en lönsam Västerviksbutik på några år gick till konkurs. Det är en historia om ett bolag som drömde att bli en stor nordisk spelare inom ur och smycken, men där drömmarna kraschade.

.

Historien börjar 2010 i en helt annan bransch. Innan 2010 hette Online Brands Önskefoto, och var ett fotolabb som sålde färgförstoringar på postorder. Konkurrensen var hård, och redan då hade mobilkamerorna börjat ändra människors vanor. Ägarna insåg att det inte var en framtidsbransch och bestämde sig för att helt byta inriktning. Varumärket Önskefoto såldes till en holländsk aktör. Dessförinnan hade själva produktionen av bilder outsourcats.

undefined
När fotobranschen blev för tuff sadlade ägaren till Önsekfoto om. Fototjänsten såldes till holländska ägare. Istället skulle man bli en e-handelsjätte inom ur och guld.

Istället riktade man blickarna mot ur, smycken och guld. Ägarna bedömde att de stora etablerade kedjorna i branschen inte låg särskilt långt framme när det gäller e-handel: Bolaget som döpt om sig till Online Brands köpte Hedbergs guld och silver i den lilla orten Dalsjöfors utanför Borås.

Hedbergs ska ha haft en storhetstid som en butik med lågprisprofil på 80-talet. Kunder kom från när och fjärran. Butiken ska till och med ha jämförts med Ullared.

2010 var ruschen inte densamma, men bolaget hade en postorderverksamhet med en fungerande e-handel.

Planerna var stora: "Målsättningen är att ta den ledande positionen inom onlineförsäljning i Skandinavien, och bli en av de betydande spelarna på den europeiska marknaden", skrev Online Brands i sin årsredovisning 2012. 

Målsättningen visade sig vara svår att förverkliga. Bolaget gjorde förlust under flera år. Redan 2013 tvingades bolaget in i en första rekonstruktion. Återkommande under åren som följer är tillskott från ägarna för att fylla på kassan, och flera vd-byten.

2016 lägger man delvis om strategi. E-handeln skulle kompletteras med en kedja med väletablerade butiker i centrala lägen. Man såg en strategi där e-handelsverksamheten tillsammans med butikerna skulle kunna dra nytta av varandra, till exempel när det gäller lagerhållning.

Det talas om att det ska bli en kedja på tio, femton butiker. Det målet nås aldrig.

undefined
Andersons Ur & Guld låg länge i hörnet Storgatan Bredgatan. För några år sedan bytte man till nya lokaler på Bredgatan.

Tre butiker köptes in. En av dem var Anderson Ur & Guld. Anderssons visade vinst och bidrog till koncernens lönsamhet under de första åren. Man ser i årsredovisningen att Anderssons får betala ut flera koncernbidrag. Samtidigt börjar butikens omsättning och vinst snabbt börjar sjunka efter ägarbytet.

Koncernen fortsätter att kämpa med att sänka kostnaderna och utveckla e-handeln. 

Affärsidén lyfter aldrig. När pandemin kommer är redan koncernen pressad, och tvingas in i ytterligare en rekonstruktion i mars 2020.

När den nuvarande vd:n Jens Åman kommer in i år är uppdraget att stöpa om koncernens struktur.

– Jag försökte sälja butikerna. Samtidigt kom det in ett stort bolag, Cama-gruppen, som ville åt Online Brands plats på börsen.

undefined
Andersons Ur & guld har funnits i Västervik i över 90 år. Det oklart om butiken kan leva vidare.

Det skulle bli en affär där Online Brands nuvarande aktieägare skulle bli delägare i en ny lönsam verksamhet, men då behövde den gamla olönsamma verksamheten avvecklas snabbt. Andersons Ur & Guld, liksom flera andra bolag i koncernen begärdes i likvidation i april, och den 25 maj var konkursen ett faktum.

Var Online Brands rätt ägare för Anderssons Ur & Guld?

– Jag har ju kommit in sent, men jag tycker inte det. En butik som Andersons byggde på att ägarna jobbade i butiken. Det går inte bara att köpa ett sådant bolag, lyfta bort de nyckelpersonerna och tro att försäljning och lönsamhet fortsätter som vanligt, säger Jens Åman.

Han lägger dock till, att han inte ser det som omöjligt att det kommer att lösa sig för butiken till slut. 

Tidslinje

2010 Önskefoto blir Online Brands. Man byter bransch från färgbilder till ur och smycken. Hedbergs Guld och silver i Dalsjöfors köps.

2013 Efter några förlustår tvingas man till en rekonstruktion.

2016 Som en del i en ny affärsstrategi köper man tre väletablerade Ur & Guldbutiker i södra Sverige: Utöver Anderssons i Västervik en butik i Borås och en i Varberg.

2020 Ny rekonstruktion.

2021 Ny strategi. Dotterbolagen, däribland Anderssons begärs i konkurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!