– Vi fick tillträde till silon först strax före jul. Det var först då kommunen formellt blev ägare. Därför är det först nu vi kan ta tag i frågan på allvar, säger kommunens samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson.
Vad händer nu?
– En konsult ska genomföra en rivningsinventering av byggnaden, vi ska söka rivningslov och sen ska vi handla upp en entreprenör. Vi har tillgång till ritningsmaterial från när silon byggdes. Det gör att vi har en ganska god dokumentation av hur den är konstruerad.
För ungefär två år sedan spärrades delar av hamnområdet av för både trafik och fotgängare, efter att en stabilitetsutredning gjorts av geotekniska konsulter. Konsulterna föreslog att delar av hamnområdet skulle stängas av på grund av de instabila markförhållandena.
– Vi kommer att säkerställa att rivningsmetoden fungerar utifrån de geotekniska förhållandena, så att inte en ovarsam rivning "sätter Gamleby på glid", säger Niklasson.
Behöver inte kajen stärkas upp före rivningen?
– Det behöver göras nån gång, men vi vet ännu inte om vi gör det efter eller före rivningen. Enligt experter är det inte säkert att vi behöver göra det innan. Det beror lite på vilken rivningsmetodik man använder och hur man fördelar laster. Det är lite för tidigt att säga vad som behöver göras i vilken ordning.
Rivningsmaskinerna är antagligen tunga och nu får man inte ens gå på kajen.
– Är man medveten om en risk och kan hantera den med förebyggande åtgärder så kan man rimligen belasta området på vissa sätt. Man kan exempelvis fördela vikter på ett visst sätt.
Hur ser tidsplanen ut?
– Vi har beställt rivningsinventering och räknar med att konsulten gör den under första kvartalet. Därefter ska vi ansöka om rivningslov och handla upp rivningen. Vi har inte satt en exakt plan. Men en rimlighet är väl att silon inte står i Gamleby om ett år, säger Daniel Niklasson.
Oj, så snabbt.
– Vi har pengar i budgeten i år. Det är det vi har att förhålla oss till. Med all respekt för rivningar är det en relativt enkel process.
Måste inte stabilitetsutredningen vara klar före rivningen?
– Vi kommer att handla upp konsulter till utredningen under våren. Vi har så pass mycket kunskap redan nu att vi kan genomföra rivningen tillsammans med en geotekniker, men för att få reda på hur vi ska gå vidare med kajer och med ån krävs det ytterligare kunskap, säger Niklasson.