– Det här är en viktig fråga som lyfts, säger sig Helen Lundgren, kurator vid Ludvigsborgskolan i Västervik.
De elever som hon arbetar med är främst i olika stadier av tonåren, och hon upplever att de generellt sett har god koll på hur man sätter gränser kring den egna kroppen.
– Även om de flesta vet vad som är okej så är det lätt för vuxna, barn och ungdomar att hamna i situationer som man egentligen inte är bekväm i, säger Helen.
Som vi tidigare nämnt cirkulerar det en uppmaning för pojkar på sociala medier. Pojkarna uppmanas där att delta i en nationell tafsdag, där de ska tafsa på flickor och sedan lägga upp händelsen på nätet.
– Jag upplever att många äldre barn, tonåringar, har koll på hur man hanterar det som sprids på nätet. Vill man som förälder få mer insyn i vad som sker på nätet kan man börja med att intressera sig för det barnet tar del av där. Därefter kan man skapa en dialog om både det som är positivt och negativt med internetrender, säger Helen.
Vad det gäller yngre barn och hur man pratar med dem kring beröring så tipsar Helen om Rädda Barnets vägledning "Stopp! Min Kropp!". I vägledningen framför man bland annat vikten av att skapa en sund bild av kroppen hos barn, och att barnen alltid ska våga kontakta någon vuxen de litar på om de upplever att något fel har hänt.
– Känner en vuxen oro för sitt barn kan den i sin tur kontakta personal på barnets skola, säger Helen.