KrÀvs lokal investering för att vÀnda narkotikatrenden

Även om narkotikakonsumtionen i Sverige Ă€r lĂ„g i jĂ€mförelse med andra lĂ€nder i Europa, sĂ„ gĂ„r inte utvecklingen Ă„t rĂ€tt hĂ„ll och attityden bland unga har blivit alltmer tillĂ„tande.

Trots att en kommunal samordnare fungerar som spindel i nÀtet för det förebyggande arbetet mot narkotika har de kommunala ANDTS-samordnarnas totala arbetstid sjunkit med i snitt över 40 procent de senaste tio Ären, skriver debattörerna, som ocksÄ pekar pÄ en alltmer tillÄtande attityd bland unga.

Trots att en kommunal samordnare fungerar som spindel i nÀtet för det förebyggande arbetet mot narkotika har de kommunala ANDTS-samordnarnas totala arbetstid sjunkit med i snitt över 40 procent de senaste tio Ären, skriver debattörerna, som ocksÄ pekar pÄ en alltmer tillÄtande attityd bland unga.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2021-07-28 06:14
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FÀrre ungdomar ser helt enkelt riskerna med narkotika. Trots det satsas allt mindre pengar pÄ att förebygga anvÀndning och skador av alkohol, narkotika och tobak.

I början av sommaren röstade riksdagen ner förslaget till ny strategi för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS), dĂ„ det inte ansĂ„gs tillrĂ€ckligt för att fĂ„ till den förĂ€ndring som behövs. Nu mĂ„ste en ny strategi fram, men redan innan den Ă€r pĂ„ plats finns mycket att göra pĂ„ lokal nivĂ„. 

FrĂ„n mĂ€nniskor som pĂ„ olika sĂ€tt möter och arbetar med narkotikafrĂ„gor runt om i landet Ă€r budskapet tydligt. Ska vi minska narkotikaproblemen – som inte bara handlar om beroende och dödlighet, utan Ă€ven om att inte klara skolan, minskad kognitiv utveckling, rattonykterhet och pĂ„verkan pĂ„ barn och anhöriga – sĂ„ behöver vi pĂ„ allvar tĂ€ta glappen i systemet. De vi talar med ropar inte efter en avkriminalisering eller legalisering av narkotika. De vet att det som krĂ€vs för att fĂ„ till en förĂ€ndring Ă€r ett förebyggande arbete vĂ€rt namnet och en vĂ€lfungerande samverkan mellan polis, skola, socialtjĂ€nst och öppenvĂ„rd, som i ett tidigt skede kan fĂ„nga upp unga som behöver stöd. 

Inte minst behövs en kommunal samordnare som fungerar som spindel i nÀtet för samverkan mellan olika aktörer, kan fÄ igÄng ett bra förebyggande arbete och följa upp utvecklingen kring anvÀndning och konsekvenser. Men trots att dessa frÄgor har stor inverkan pÄ individen, anhöriga och samhÀllet i stort, har de kommunala ANDTS-samordnarnas totala arbetstid sjunkit med i snitt över 40 procent de senaste tio Ären.

 

Det finns flera exempel pĂ„ hur vĂ€l det kan fungera nĂ€r man arbetar aktivt med förebyggande insatser, nĂ€r det finns en samverkan som ser till att mĂ€nniskor inte faller emellan eller bollas mellan olika instanser – och en vĂ„rdkedja som inte slutar vid behandling. HĂ€r kan och bör organisationer och föreningar frĂ„n civilsamhĂ€llet fĂ„ spela en stark och viktig roll, bĂ„de förebyggande genom bra fritidsaktiviteter och som stöd tillbaka till ett fungerande liv och meningsfullt sammanhang efter ett beroende. 

Det Àr tydligt vad som behöver göras, men det krÀver en prioritering i bÄde resurser och samverkan. Det Àr Ä andra sidan en lokal investering som ger mÄngfalt tillbaka.