Västerviks kommun håller just nu på att arbeta fram en ny energi- och klimatstrategi för åren 2021 till 2030.
Det övergripande målet är att Västerviks kommunkoncern ska sluta belasta atmosfären med mer växthusgasutsläpp än vad det naturliga kretsloppet klarar av att ta hand om. Kommunen och dess bolag ska alltså vara netto klimatpositiva till år 2030, vilket innebär att nettoutsläppen av växthusgaser till atmosfären då ska vara noll.
Det kommunala bolaget Västervik miljö och energi, VME, gör numera klimatbokslut varje år och det är något som kommer till användning när ett klimatbokslut ska göras för hela kommunen inklusive de kommunala bolagen. Det föreslås i kommunens nya energi- och klimatstrategi.
– Vi kommer att bidra med den kunskap och kompetens som vi har byggt upp när vi har tagit fram klimatboksluten för VME, säger Rickard Wester, kvalitets- och miljöansvarig på VME.
Västervik miljö och energi har tagit hjälp av ett konsultföretag som gjort klimatbokslutet.
Konsultföretaget utgår från en internationellt vedertagen modell som heter Greenhouse gas protocol, GHG, "växhusgasprotokoll". Med hjälp av modellen tar klimatbokslutet hänsyn till mer än bara bilavgaser och utsläpp från skorstenar. Även indirekta utsläpp och utsläpp som undvikits tas med i beräkningen. Det gör att man kan räkna ut ett nettoresultat som visar hur stor verksamhetens klimatpåverkan är på internationell nivå.
Rickard Wester menar att det ger klimatbokslutet ett globalt perspektiv. Han ger ett exempel. Om en Västerviksbo köper en vara tillverkad i exempelvis Kina så påverkar ju utsläppen, som varan ger upphov till, klimatet oavsett var i världen fabriken ligger, utsläpp av växthusgaser tar inte hänsyn till gränser mellan länder.
Än har inte politikerna fattat beslutet om kommunens nya energi- och klimatstrategi som har de fem övergripande målen: minskade utsläpp av växthusgaser, ökad energieffektivisering, trygg och säker energiförsörjning, ökad lokal produktion av förnybar energi och anpassning till ett förändrat klimat.
Den 23 april gick remisstiden ut och just nu går en arbetsgrupp igenom alla remissvar. Målsättningen är att energi- och klimatstrategin ska vara klar före sommarens semestrar, efter beslut i kommunfullmäktige, enligt Rickard Wester.