Vi har intervjuat Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som är känd städexpert, tidigare barnflicka i danska kungahuset, medförfattare till boken “Håll huset rent” och kvinnan bakom husmoderen.dk, om de värsta smutsbovarna i våra hem. Här får du hennes tips på hur du rengör ställena och sakerna som många av oss glömmer i vardagen.
1. Städa kylskåpet – varje vecka
Kylskåpet används hela tiden. Vi tömmer det och fyller det vecka efter vecka, men hur ofta rengör vi det? Eftersom kylskåpet är förvaringssställe för mycket av maten vi får i oss så är det viktigt att det är rent. Tumregeln är att kylskåpet ska göras rent en gång i veckan. Det kanske låter mycket, men om man rengör det regelbundet så hinner det aldrig bli smutsigt och äckligt. Håll det enkelt och torka av hyllorna med en våt trasa innan du handlar mat, när kylskåpet är som tommast.
Torka av alla hyllor, dörrar, och lister i kylen. Kolla därefter alla lådor, och inte minst det lilla hålet bakom lådan längst ner. Om där är fullt med smuts så rengör det med till exempel en piprensare. Det kondenserade vattnet rinner nämligen ut ur detta hål och om det är igentäppt så är där säkert massa vatten längst ner i kylskåpet! Är kylskåpet väldigt smutsigt så kan diskmedel eller utspädd universalrengöring göra underverk. Är det inte så illa så fungerar bara vatten fint.
2. Huvudkudden ska tvättas varmt
Kuddarna! Vi lägger huvudet på dem åtta timmar varje natt, och ändå tvättar vi oftast bara fodralet. Varje natt utsöndrar kroppen en massa döda hudceller, hår, ansiktsfett och mycket mer. Det är ett paradis för dammkvalster och andra små kryp som gillar att bo i våra sängar och särskilt i våra kuddar.
Försök därför att även tvätta själva kudden, helst en gång varje eller varannan månad. Är kudden besvärlig att tvätta så kan den istället läggas i frysen i 24 timmar. En tvätt på minst 60 grader är dock det bästa eftersom det dödar alla bakterier och kvalster. Ett annat bra trick är att inte bädda sängen på morgonen. Dra istället av täcket och öppna alla fönster. Gör det i minst 10 minuter varje morgon och kväll – det gör sängen mindre attraktiv för de små djuren.
3. Få bort bakterierna från elektroniken
Elektronik ligger högt på listan över saker som sällan blir rengjorda. Hur ofta sitter man inte med telefonen medan man är på toaletten, eller vid datorn när man äter lunch? Eller med fjärrkontrollen i ena handen och en påse chips i andra? Faktum är att det kan gömma sig många bakterier i vår elektronik, och därför är det viktigt att man rengör sakerna minst en gång i veckan.
Ett bra sätt att rengöra elektroniken på är genom att använda sprit. Många har dessutom vanlig handsprit liggande där hemma. Ta fram den och klicka ut en klick på en mikrofiberduk. Torka av skärmen så är bakterierna borta. Till datorn kan man använda en fuktig trasa som har blivit doppad i varmt vatten och lite diskmedel för att lösa upp fettet från fingrarna. Var försiktig med att använda för mycket vatten bara – du vill absolut inte att det ska komma in vatten i själva datorn eller tangentbordet. Använd sedan en torr mikrofiberduk för att torka av skärmen, både på datorn och tv:n.
4. Glöm inte tandborsten
Tandborstmuggen är något av det mest motbjudande i hemmet. Och faktiskt tillhör även tandkrämen och tandborsten denna kategori. Tandborsten ska tvättas i en diskmaskin i minst 53 grader en gång i månaden. Det dödar bakterierna och gör det lite fräschare att hålla tänderna rena. Många frågar om man behöver skölja tandborsten efter att man har haft den i diskmaskinen och det kan man såklart göra, men våra bestick rengör vi ju i diskmaskinen och de stoppar vi också i munnen!
5. Trasor och svampar
Disktrasor, kökshanddukar och tvättsvampar är något som de flesta äger ett set av. Men det är inte alla som kommer ihåg att rengöra dem ordentligt. Disktrasor ska helst tvättas i över 60 grader efter att de blivit använda i cirka ett dygn. Gör det till en vana att samla alla trasor i en korg hemma varje kväll, så du inte glömmer det.
Många tänker att trasan klarar en dag till om den bara blir sköljd i rent vatten. Men disktrasan blir till slut fylld med bakterier och andra otrevliga saker man inte vill ha utspritt i köket. Därför ska den bytas dagligen. Kökshandduken ska tvättas varannan eller var tredje dag, beroende på hur mycket den används. Tvättsvampen blir kanske rengjord först när den börjar lukta, men då är det redan för sent. Vem vill dricka ur ett glas som är diskat med en tvättsvamp fylld med smulor och matrester? Försök få in några bra rutiner, vänta inte tills sakerna blivit smutsiga och äckliga – det kan orsaka sjukdomar, förkylningar och andra luftvägsproblem.