Funderingar vid frukostbordet

Västervik 27 augusti 2021 05:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Visa ledarskap med klimatsmart skolmat" den 23 augusti.

Äter frukost, kaffe med mjölk och yoghurt med nyplockade blåbär. Funderar över mitt val. 

Kaffe som har flugits från Colombia eller transporterats på container – inget bra val. Örtte bryggt på svenska blommor och blad vore ett bättre val. Blåbär giftfritt odlade i skog transporterade på cykel. Bra val.

Men min yoghurt från korna och mjölken i kaffet. Svårt val. Det är ju det där med att de fiser nån sorts växthusgas som inte är bra. Kanske getter fiser mindre. Yoghurt på getmjölk kanske, eller får. 

Tänker lite på hagen vid min stuga där 80-talet kor går och betar gräs och trampar ner frön i marken så det blir nästan 40 olika växter per kvadratmeter, eller om det var 60.

Det är ju där på blommorna som insekter, bin, humlor, fjärilar och annat surr hittar sin mat och flyger runt och på ett magiskt vis gör smultron i hagen och äpplen på träden och blir mat åt fåglar och grodor och möss. Alla dom som skulle dö om det inte fanns insekter – som lever på blommor som växer i hagar som betas av kor som fiser för mycket. 

Nej, jag vet inte med allt det där.

Om skolor och alla vi ska äta växtbaserat.

Om en kanske kan ha kor i hagen så vi har kvar insekterna som pollinerar så vi alls kan få nån växtbaserad mat att äta och mjölk och goda ostar och i stället bygga cykelbanor i stan och lägga transporter på järnväg när nu transportsektorn står för 30 procent av växthusgaserna. Om det skulle vara ett bra val. 

Så tänker jag när jag äter min yoghurt och dricker mitt kaffe som kanske borde ha varit örtte i stället.


Ämnen du kan följa